Het comfort van de reiziger

Metro in Sao Paulo © Reuters
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Terug in São Paulo, terug in het centro, terug in het hotel waar we exact een maand geleden ook belandden. Toen reikhalzend uitkijkend naar wat ons te wachten stond, nu nostalgisch terugblikkend. Nog net niet thuis.

En dan moeten we Brazilië toch voor dit loven: de autosnelwegen hebben we niet geprobeerd, en naar het schijnt zijn die niet in al te beste staat. Maar over het luchtverkeer kan niemand klagen. Misschien dat er op piekmomenten in de speelsteden iets te weinig vluchten waren, maar over het algemeen was het aanbod zeer groot, ook tussen de kleinere steden onderling, en qua stiptheid kan Europa er een voorbeeld aan nemen.

Vier jaar geleden waren we hier ook, in maart 2010. Eerlijk? Het was toen een ramp. Alle vluchten te laat, gemiddeld een half uur tot een uur. Aan de balie lange wachtrijen en inchecken ging oneindig traag. Soms stonden we nog aan te schuiven, toen we op papier al in de lucht moesten hangen. Okee, daar zat tussendoor ook even de aardbeving in Chili voor iets tussen, die gooide alle luchtverkeer in Zuid-Amerika in de war, maar toch. We vreesden toen voor een ramp in 2014.

Hoe fout! Er is concurrentie op de markt, vier maatschappijen beconcurreren mekaar, en dat levert goeie service op. Stiptheid, comfort, nauwelijks wachtrijen, inchecken via automaten, behulpzaam personeel, reizen is/was zeer comfortabel. Nooit te laat op de plaats van bestemming, je valiezen zijn er al haast voor je zelf de bagageband bereikt. Wachttijd: een paar minuten hooguit, tenzij in Brasilia, waar de hal nog onafgewerkt was en het allemaal wat langer duurde. Luchthavens die ver van de metropool liggen _ Campinas, Belo Horizonte _ hebben een snelle busdienst. Met wifi aan boord. Echt niks op aan te merken.

Azul, een vrij recente luchtvaartmaatschappij, heeft zelfs in elke zetel een schermpje ingebouwd, waarop alle televisiekanalen beschikbaar zijn die de Braziliaan ook thuis heeft. In februari bleek de verbinding op de vlucht tussen Belo Horizonte en São Paulo nog bij tijd en wijlen gestoord, nu ging alles perfect. We hebben daarnet de start van de GP van Engeland mooi kunnen volgen, andere collega’s, die vlogen op wedstrijdmomenten, hoefden niks van dat duel te missen. Knap.

Na de spannende, zij het gesloten kwartfinales, schieten ze nog met vier over. Overmorgen is het aan Duitsland en Brazilië. Wie vervangt Neymar bij de Seleção is de vraag die de meeste Brazilianen bezig houdt. Ze kennen het antwoord: o Bernard (een voornaam krijgt hier ook een lidwoord). O Bernard está bom, zei Scolari gisteren live op TV Globo. Brazilië wacht in spanning af of het klopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier