Het ene Charleroi is het andere niet

© Belga

De winnaar van het Soccer Star Project, een soort Star Academy of X Factor voor voetballers, krijgt een contract bij “een Belgische eersteklasseclub”.

Het is een wat vreemde geschiedenis, die banaal begint met het vertrek van Daniel Shittu bij Bolton. Naar aanleiding daarvan brengt de BBC een stukje over het Soccer Star Project, een evenement dat door de Nigeriaanse international Shittu werd opgestart.

Eigenlijk gaat het om een talentenjacht die jonge voetballers moet opsporen. In de vijf regio’s van Nigeria worden zogenaamde trials gehouden. Stilaan worden de kandidaten uitgedund tot drie finalisten en uiteindelijk één winnaar.

En daar wordt het een beetje apart: de winnaar krijgt namelijk een contract bij … “een Belgische eersteklasseclub, Royal Charleroi”.

De twee verliezende finalisten moeten genoegen nemen met een jaartje voetbal aan een Amerikaanse universiteit. Kortom: een soort Star Academy of X Factor voor voetballers dus.

Het verhaal gaat rond in de Angelsaksische media, maar er zit een addertje onder het gras. Bij Sporting Charleroi weten ze namelijk van niets: “Ha zo,” zegt secretaris-generaal Pierre-Yves Hendrickx, “dat is het eerste dat ik er van hoor!” Even online checken leert inderdaad dat Sporting Charleroi er niks mee te maken heeft.

Wat blijkt? De eersteklasseclub waarvan sprake is, speelt in … derde klasse. De geografische ligging van de club hadden ze wel goed, maar het gaat om Olympic Charleroi waar de winnaar van de talentenjacht naartoe mag. Olympic, dat vorig jaar werd overgenomen door een consortium rond de Engelse spelersmakelaar (en ex-Karolo) Peter Harrison, hoopt dus als springplank te fungeren voor een aantal spelers.

Waarom dan zo weinig publiciteit errond? “Tja,” zegt Freddy Delanghe, de rechterhand van Harrison, “nu Olympic eens een goed idee heeft, wordt er amper over gesproken.”

Ondertussen is het onduidelijk wanneer de winnaar zou arriveren en of hij alleen komt. Want de verliezende finalisten zullen misschien nooit in de States geraken. “De contracten met de Amerikaanse universiteiten zijn nog altijd niet rond”, aldus Delanghe.

(Stephane Vande Velde)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content