Het Engels voetbal kreunt Europees

© EMPICS Sport

Chelsea moet de eer hoog houden in de Champions League.

Vanavond speelt de club uit Londen de terugwedstrijd van de kwartfinale tegen Napoli. Chelsea moet daarbij een 3-1 achterstand ophalen. Na het ontslag van de Portugese coach André Villas-Boas nam zijn Italiaanse assistent Roberto Di Matteo de sportieve leiding over. De ex-speler blijkt zeer geliefd bij fans en spelers. “Je zal nergens twee mensen vinden die meer om de club geven”, verklaarde centrale verdediger John Terry al op de BBC. “Wij vertegenwoordigen Chelsea.”

‘Oudjes’ spelen terug

Di Matteo voerde al enkele veranderingen door. Middenvelder Frank Lampard krijgt opnieuw het vertrouwen en ook aanvaller Didier Drogba is weer titularis. De 22-jarige aanvaller Daniel Sturridge begon de voorbije twee wedstrijden op de invallersbank terwijl hij onder Villas-Boas een certitude was. Al lijkt het erop dat hij vanavond terug een kans krijgt. Voor Florent Malouda lijkt de toekomst onzeker. De Franse flankspeler moest de voorbije wedstrijden toekijken vanop de tribune. Fernando Torres is nog altijd hopeloos op zoek naar de goede vorm, maar krijgt wel de steun van Di Matteo.

Zestien jaar

Chelsea zal vanavond ook als enige Engelse club in de CL de Engelse voetbaleer moeten verdedigen. Arsenal werd vorige week uitgeschakeld door AC Milan, terwijl Manchester United en stadsgenoot City de groepsfase niet overleefden. Als de Blues zich niet plaatsen, zal het de eerste keer in zestien (!) jaar zijn dat er geen Engelse club in de kwartfinale van de CL zit. Het Engelse voetbal lijkt in een dipje te zitten. Enkele jaren terug stonden er drie Engelse clubs in de halve finale van de CL. Een oorzaak hiervan is dat grote clubs rekenen op geldschieters zoals Malcolm Glazer (Manchester United), Sjeik Mansour (Manchester City) of Roman Abramovitsj (Chelsea). Hierdoor verwaarlozen ze hun structuur. Een mooi voorbeeld hiervan is dat er 1078 trainers in Engeland een UEFA A-licentie hebben. In Spanje zijn dat er 12.720.

Moeilijke taak

Di Matteo heeft er dus alle belang bij om zich te plaatsen. Zo kan hij ook voorzitter Abramovitsj tevreden stellen, die al jarenlang droomt van de eindoverwinning van het kampioenenbal. De steenrijke Rus wil niets liever dan de meest prestigieuze Europese competitie winnen en investeerde al 1,5 miljard euro in de club om zijn doel te bereiken. Indien Chelsea vanavond de 3-1 achterstand inhaalt, zullen zij slechts de vierde club zijn in de CL-geschiedenis die dit zal presteren. “We moeten de wedstrijd aanpakken zoals een finale”, zei middenvelder Juan Mata in L’Equipe. “In voetbal is niets onmogelijk”, besloot hij. Tegenstander Napoli kreeg alvast een mentale opsteker. De schorsing van coach Walter Mazzarri werd tijdelijk opgeheven door het TAS, waardoor hij de wedstrijd vanuit de dug-out zal volgen. (MSA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier