‘Het gaat niet altijd om geld’: Noorwegen naar WK zonder beste speelster

Ada Hegerberg is 23, maar ze weet wat ze wil. © belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ada Hegerberg weigert nog steeds voor de nationale ploeg uit te komen.

Alle onderhandelingen en toenaderingen van de Noorse voetbalbond zijn dan toch op niets uitgedraaid. Ada Hegerberg, in december vorig jaar nog de eerste winnaar van de Ballon d’Or voor vrouwen, houdt voet bij stuk: ze laat de nationale ploeg links liggen. Het is dus nu helemaal zeker: het WK vrouwenvoetbal, dat van start gaat op 7 juni in Frankrijk, zal zonder de 23-jarige topvedette doorgaan. Ook haar oudere zus, Andrine (25), stuurt haar kat.

Bondscoach Martin Sjögren reageerde als volgt: ‘We hebben geprobeerd het op te lossen, maar ze heeft beslist om niet te spelen.’ De reden: een gebrek aan respect voor vrouwelijke voetballers in Noorwegen. Hegerberg, grootgebracht in een gezin waar gelijkheid tussen mannen en vrouwen belangrijk was, is bereid om haar carrière op te offeren zodat de volgende generatie vrouwelijke voetballers in betere omstandigheden kan werken.

Nochtans had Noorwegen in 2017 een pioniersfunctie, toen de Noorse voetbalbond en de spelersvakbond er een akkoord tekenden over gelijke lonen tussen mannen en vrouwen. ‘Maar het gaat niet altijd over geld’, beweert Hegerberg. ‘Het gaat ook over de toekomst, actie ondernemen, professionalisme… Allemaal heldere standpunten die ik aan hen overmaakte.’

Hegerberg maakte eerder al duidelijk dat ze heel graag voor haar land wil uitkomen, maar: ‘Ik weet wat ik wil en voor welke waarden ik sta en daarom is het gemakkelijk om moeilijke beslissingen te nemen. Het gaat eigenlijk over trouw blijven aan jezelf, over jezelf zijn.’

Sinds 2014 voetbalt de Noorse voor Olympique Lyon. Met de Franse club werd ze vier keer op rij kampioen en won ze drie keer na elkaar de Champions League voor vrouwen (2016, 2017, 2018). Dat kunnen er vier worden als Lyon op zaterdag 18 mei de finale wint tegen het vrouwenteam van FC Barcelona, met onder meer de Nederlandse Lieke Martens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier