‘Het is een compliment als de FIFA je een kopje kleiner maakt’

Sepp Blatter © Image Globe
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Bonita Mersiades bekleedde een topfunctie in de Australische bid die naar de organisatie van het WK 2022 dong. Vermoedens van corruptie in de hoogste FIFA-kringen noopten haar tot ontslag. Sport/Voetbalmagazine sprak exclusief met haar.

Mersiades leidde de Australische WK 2022-bid tot ze in januari 2010, elf maanden voor de toewijzing door de FIFA, tot ontslag werd gedwongen wegens haar te kritische bedenkingen bij de rol van enkele ingehuurde ‘adviseurs’. Sindsdien wordt ze doodgezwegen in haar eigen land. “Niemand in Australië is geïnteresseerd in mijn verhaal”, zegt ze in een exclusief gesprek met Sport/Voetbalmagazine in Brussel.

Eind 2014 rondde Michael Garcia namens de FIFA zijn veel besproken onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022 af. FIFA-rechter Hans-Joachim Eckert publiceerde vervolgens zijn conclusies. Daarin is sprake van twee onbetrouwbare informanten. Hun namen vallen niet, maar overduidelijk is dat Eckert doelt op Mersiades en Phaedra Al Majid, het hoofd internationale mediarelaties van de Qatarese bid. Ook Al Majid stapte begin 2010 op.

Heeft u Eckert ooit gevraagd waarom hij uw naam te grabbel heeft gegooid?

Bonita Mersiades: “Nee. Zelfs wanneer hij deze kamer nu kwam binnengewandeld, zou ik het hem niet vragen. Ik ken zijn antwoord. De FIFA wordt gedomineerd door een cultuur van stilzwijgen. Iedereen die zich ergens over uitspreekt, vragen stelt of zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wordt een kopje kleiner gemaakt. Als je verhaal niet past in het verhaaltje dat zij willen vertellen, word je uitgeschakeld. Zonder enig mededogen. Toegegeven: in zekere zin beschouw ik het als een compliment. (lacht) Heb je je al eens afgevraagd waarom de FIFA er uit 75 getuigen twee vrouwen uitpikt, die ze vervolgens op zo’n manier behandelt? Ik ben niet onbetrouwbaar, zoals in het rapport van Eckert staat, noch ben ik onintelligent. Dus is de vraag: wat proberen zij te verbergen? Wat maakt hen zo bang?”

Is het toeval dat de twee klokkenluiders van wie we de identiteit nu kennen vrouwen zijn?

Bonita Mersiades: “Misschien zegt het iets over de moed van vrouwen. (lacht) Nee, ik denk niet dat het toeval is. Ik heb erg lang in het voetbal gezeten. De meeste mannen met wie ik heb samengewerkt, zeker in Australië, waren correct. De FIFA-wereld echter is bijzonder ouderwets. Zeker die oude mannen uit het Uitvoerend Comité zitten met hun hoofd nog in de vorige eeuw. Het idee alleen al dat een vrouw vragen stelt bij hun functioneren, bezorgt hen een bijzonder ongemakkelijk gevoel. Maar het antwoord op de vraag of zij dit ook zouden hebben gedaan als wij mannen waren geweest, is volgens mij waarschijnlijk ook ‘ja’.”

Er lijkt een grote consensus te bestaan over de herverkiezing van Sepp Blatter als FIFA-voorzitter. Iedereen gaat ervan uit dat zijn uitdagers geen schijn van een kans maken.

Bonita Mersiades: “Dat valt af te wachten. Wij bepleiten de oprichting van een commissie die de FIFA moet hervormen, ongeacht wie er straks voorzitter zal zijn. Het zou een grote vergissing zijn mochten we nu zeggen dat we niet met Blatter willen samenwerken. Als hij herkozen wordt, zal dit onze boodschap zijn voor hem: ‘Wel Sepp, over vier jaar zit het er sowieso op voor jou. Als je nu niets doet, blijft er tegen dan niets meer over van je reputatie.’ Misschien dat hij dan toch wil luisteren.”

Lees het volledige interview met Bonita Mersiades deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier