Het mirakel van FC Sevilla

FC Sevilla is voor het derde jaar op rij eindwinnaar van de Europa League. © Reuters
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe kan het dat een ploeg drie keer op een rij en vijf keer in de laatste elf jaar de Europa League wint?

Daniel Carriço, Vitolo en Kévin Gameiro. Die drie spelers van FC Sevilla stonden op het veld in de EL-finales van 2014, 2015 en 2016. Drie van de veertien gebruikte pionnen – elf basisspelers plus drie invallers – zijn in die periode van drie jaar dus dezelfde gebleven.

Met andere woorden: coach Unai Emery paste elk seizoen heel wat nieuwe spelers in. En met succes. Dat is zijn grote verdienste. De 44-jarige Baskische coach, die uitgaat van een 4-2-3-1-systeem, verstaat duidelijk de kunst om een team te bouwen.

Dat leverde hem na vorig seizoen al de interesse op van een aantal buitenlandse topclubs, zoals AC Milan. Dat zal nu niet anders zijn. Eerst wacht zaterdag nog FC Barcelona in de finale van de Copa del Rey.

Monchi

Maar een coach is ook afhankelijk van de bouwstenen die hem aangereikt worden. En zo komt bij FC Sevilla ook de technisch directeur in beeld. Dat is Ramón Rodríguez Verdejo, alias Monchi.

De 47-jarige Andalusiër was in een grijs verleden nog derde keeper bij FC Sevilla, maar ging er in 2000 aan de slag als technisch directeur. Toen hij de teugels overnam, zat de club financieel aan de grond en was ze net gezakt naar tweede klasse. Zestien jaar later staan er vijf Europese en twee Spaanse bekers in de trofeeënkast.

Dani Alves, Adriano, Seydou Keita, Ivan Rakitic, Luis Fabiano, Carlos Bacca,… Het zijn allemaal voorbeelden van spelers die hij kocht voor een habbekrats en verkocht voor miljoenen euro’s.

Alves is een mooi voorbeeld. Hij kwam in 2002 als negentienjarige nobele onbekende voor 200.000 euro naar Zuid-Spanje en vertrok er zes jaar later met vijf prijzen onder de arm naar FC Barcelona. Prijskaartje: 36 miljoen euro.

Geen trauma

De vraag is dan ook wie deze keer van het succes zal kunnen profiteren om een mooie transfer te bedingen. Monchi maalt er niet om: ‘Het is geen trauma meer als er iemand vertrekt. Alvaro Negredo gaat weg en je denkt dat dat een catastrofe is, maar kijk, daar staat Bacca dan plots. Toen die wegging, brak Gameiro helemaal door.’

De sportieve successen trekken natuurlijk ook spelers aan. Die weten dat je er bij FC Sevilla op vooruit kan gaan als voetballer en ook nog eens prijzen kan winnen.

Monchi: ‘Na de halve finale ging ik naar de kleedkamer en zag er Adil Rami zitten, die bij Lille, Valencia en AC Milan heeft gespeeld. Hij omhelsde me en zei: ‘Ik weet niet wat het is met deze club, maar ik heb in heel mijn leven nog nooit een finale gespeeld en nu speel ik er twee op één jaar tijd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier