Het stormt bij Hamburger SV

Ook Hannes Wolf kreeg Hamburg niet op de rails. © belgaimage
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Vorig seizoen degradeerde Hamburg, de enige club die er sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 altijd bij was. Van een snelle terugkeer kwam niets in huis: Hamburger SV blijft in de Tweede Bundesliga.

Tot bezinning riep het bestuur van Hamburg op toen de club anderhalve week geleden met 4-1 verloor in een duel op de rechtstreekse concurrent Paderborn en de kans op promotie naar de Bundesliga verspeelde. Hamburg had de heenronde als eerste afgesloten, maar in het klassement van de terugronde stond het pas zestiende.

Hamburger SV is nooit een stabiele club geweest. Ook dit seizoen niet. Na een moeizame competitiestart ontsloeg het in oktober vorig jaar trainer Christian Titz die amper zeven maanden in die functie aan de slag was. De talentvolle Hannes Wolf werd de nieuwe coach.

Die leek aanvankelijk voor de ommekeer te zorgen, maar na de winterstop zakte de ploeg weg. Drie maanden geleden wilde investeerder Klaus-Michael Kühne (hij heeft 20 procent van de aandelen) de trainer wisselen omdat de neergang zich toen volgens hem aftekende. Maar het bestuur ging er niet op in. Niet altijd, werd gezegd, is de trainer de zondebok. Hamburg had sinds medio 2008 liefst zestien trainerswissels doorgevoerd.

Nu stormt het weer in de havenstad. Hamburger SV, dat ook in tweede klasse voor een gemiddelde van 48.000 toeschouwers speelde, staat nog maar eens voor een nieuwe start. Het wil zich, zo klonk het ook, na een knalharde analyse in alle geledingen anders presenteren.

Hoe? Dat moet nog blijken. Weer met een andere trainer, maar het budget, dat dit seizoen 85 miljoen euro bedroeg, moet een flink stuk naar beneden.

Veel openingen op de transfermarkt zijn er niet om de jonge kern te versterken. Terwijl eigenlijk de bezem door de spelerskern dient gehaald te worden.

Er is sprake van een slechte mentaliteit en laksheid bij sommige spelers. Het is, naast een gebrek aan slagvaardigheid in de zestien meter, de belangrijkste reden voor het sportieve fiasco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier