Het WK voetbal in 10 cijfers

© AFP

Wist u dat…

In de geschiedenis van het toernooi is nog geen enkele bondscoach erin geslaagd het WK te winnen met een land waarvan hij zelf géén inwoner was. De kans dat die trend in Brazilië gekeerd wordt, lijkt klein: geen van de favorieten voor eindwinst werkt immers met een buitenlandse coach.

3

Scheidsrechters mogen op de Wereldbeker maximaal drie keer een wedstrijd onderbreken wegens klimatologische omstandigheden. Vooral de WK-matchen in Fortaleza en Manaus beloven intens te worden, wegens de hitte en de hoge vochtigheidsgraad.

12

Het aantal speelsteden voor het WK. De openingsmatch op donderdag 12 juni vindt plaats in Sao Paulo, de finale op 13 juli wordt gespeeld in Rio de Janeiro. De andere speelsteden zijn Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife en Salvador de Bahia.

19 Brazilië 2014 wordt de 20e editie van het WK voetbal. De eerste vond plaats in 1930 in Uruguay en werd gewonnen door het gastland. Brazilië is bovendien het enige land dat op alle vorige 19 Wereldbekers aanwezig was en heeft met vijf trofeeën ook de meeste WK-zeges op zak.

35

Ieder deelnemend team ontvangt een premie van minstens 8 miljoen dollar. De winnaar van het toernooi mag 35 miljoen dollar (26 miljoen euro) op de rekening bijschrijven.

77

Aan de WK-eindronde namen al 76 landen deel. Bosnië-Herzegovina treedt voor het eerst aan en wordt dus het 77e land.

210

Geen enkel land scoorde zo vaak op de Wereldbeker als Brazilië: 210 goals. Duitsland volgt nipt met 206, Italië is op verre afstand derde met slechts 126 goals. Er vielen in de geschiedenis van de Wereldbeker in totaal 36 owngoals, dat is 1,6 procent van alle WK-doelpunten. De meest trefzekere speler is nog altijd de Braziliaan Ronaldo met vijftien goals. Hij speelt echter niet meer, maar zijn eerste achtervolger Miroslav Klose (14 goals) zit wel in de Duitse selectie. Het record van ‘El gordo’ is dus ernstig bedreigd.

736

Het aantal spelers dat aan het WK deelneemt. Elk van de 32 landen mag 23 spelers selecteren. Daarnaast zijn er 75 scheidsrechters (25 trio’s) die de 64 matchen op de Wereldbeker in goede banen moeten leiden.

990

De duurste, voor het algemene publiek beschikbare tickets kosten 990 dollar en bieden toegang tot de finale. Uiteraard zijn er op de zwarte markt al veel hogere bedragen opgedoken. De FIFA verwacht dit toernooi in totaal 3.334.524 tickets aan de man te brengen.

2500

Volgens de bookmakers is Algerije de zwakste ploeg van dit WK, de Afrikanen staan genoteerd met 2500 tegen 1. België staat trouwens 16 tegen 1 en is daarmee nummer 5 van de 32 deelnemende landen.

Bron: WK-special Sport/Voetbalmagazine, Knack

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier