Hillsborough herdacht

© IMAGEGLOBE

Deze week is het 24 jaar geleden dat het drama van Hillsborough plaatsgreep, tot op heden de grootste ramp uit het Engelse voetbal. Een recent rapport brengt het trauma weer even naar boven.

Op 15 april 1989 stond de voetbalwereld even stil. In het Engelse Sheffield werd de halve finale van FA cup tussen Liverpool en Nottingham Forest gespeeld, wat uiteindelijk tot de grootste ramp in de Engelse voetbalgeschiedenis leidde. Maar liefst 96 Liverpoolfans kwamen om tijdens de ramp.

De wedstrijd vond plaats in het Hillsborough-stadion van Sheffield Wednesday, ex-club van onder andere Marc Degryse en Gilles De Bilde. Na amper zes minuten werd de partij al stilgelegd omdat er paniek uitbrak op de tribunes. Vele Liverpoolfans stonden nog net voor de aftrap buiten het stadion en wilden snel naar binnen, waarop er tumult ontstond. De politie besloot de poorten van het stadion open te zetten om de massa binnen te laten. Maar in het stadion zaten de vakken overvol. Tot overmaat van ramp begaven de hekken het, met de vele doden tot gevolg.

Schokkend rapport

In een recent verschenen rapport van de Independence Police Complaints Commission (vergelijkbaar met comité P, nvdr) over het Hillsboroughdrama wordt de toenmalige politiechef Norman Bettison beschuldigd van machtsmisbruik en beïnvloeding van de publieke opinie.

Bettison beweerde steeds dat de Liverpoolfans de oorzaak waren door hun dronken wangedrag. Een onderzoek wees echter uit dat de ordediensten de situatie niet onder controle hadden. Bovendien zouden politieagenten ruim 160 getuigenverklaringen hebben vervalst om hun handen in onschuld te wassen en de verantwoordelijkheid op de fans te schuiven. Huidig Brits minister van Binnenlandse Zaken Theresa May noemde het rapport “schokkend”.

In oktober vorig jaar zette Bettison nog een stap terug nadat de Liverpoolsupporters vrijuit gingen. De ramp zorgde er ook voor dat alle staanplaatsen en omheiningen verdwenen en vervangen werden door zitplaatsen.

Het was de tweede ramp waarbij Liverpoolsupporters betrokken waren, vier jaar na het Heizeldrama. Tijdens de finale van de Europacup 1 tussen Liverpool en Juventus kwamen toen veel Italiaanse fans in het supportersvak van Liverpool terecht. Het ontaardde in een slagveld toen beide supportersclans slaags raakten. 39 toeschouwers kwamen om, van wie 32 Italiaanse fans. (ML)

Hieronder de BBC-nieuwsflash over het drama in Sheffield:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier