Hoe de Chinese overheid het voetbal streng blijft reguleren

© GETTY IMAGES
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een beperking op het aantal buitenlanders, verplichtingen om eigen jeugd aan de aftrap te brengen en een salarisbeperking voor binnenlandse spelers: de regels in het Chinese voetbal zijn streng.

Nico Yennaris. Doet die naam een belletje rinkelen? Voetbalde vorig seizoen bij Brentford, maar vanaf 1 maart gaat hij aan de slag in China, want dan start een nieuwe editie van de Chinese Super League. Yennaris brak nooit door bij Arsenal en werd dan verhuurd. Brentford nam hem voor een habbekrats over en verkocht hem nu voor 5,5 miljoen euro (!) aan Beijing Sinobo Guoan.

Een speciaal talent? Neen, wel een bijzondere afkomst: Yennaris heeft een Chinese mama en voorouders. Dat maakt van hem voor China een Chinees.

En zo kocht zijn ploeg zich eigenlijk een extra buitenlander, want die zijn in aantal beperkt. Elke club mag er in één seizoen maximaal zes registreren, vier tegelijk in dienst hebben, maar slechts drie in één wedstrijd opstellen.

Onder de 532 profspelers in de Super League zijn er dan ook maar 68 buitenlanders. Hoofdzakelijk Brazilianen (23), maar ook 4 Argentijnen en 3 Rode Duivels. Yannick Carrasco bleef bij Dalian Yifang, waar hij een Koreaanse trainer kreeg. Mousa Dembélé zit bij Guangzhou R&F en wordt getraind door Dragan Stojkovic, terwijl Marouane Fellaini bij Shandong Luneng Taishan onder een Chinese trainer werkt. Andere nieuwe topnamen: Marek Hamsik en Sandro Wagner.

Naast quota voor buitenlanders zijn er nog andere beperkingen. Elke wedstrijd moet minstens één Chinese speler onder 23 jaar starten en moeten er drie worden gebruikt. Chinese spelers mogen jaarlijks slechts 10 miljoen yuan (1,31 miljoen euro) verdienen en de totale budgetten van de clubs mogen niet boven de 1,2 miljard yuan (150 miljoen euro) reiken.

Ook wordt de strijd tegen de fiscale fraude opgetrokken. Contracten van spelers en coaches moeten worden voorgelegd aan de fiscus. Chinezen spreken daarom van yin-yangcontracten: één officieel voor de belastingen en één echt.

Nog dit: Shanghai SIPG doorbrak vorig seizoen met de titel de hegemonie van Guangzhou Evergrande dat zeven keer op rij kampioen was geworden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content