Hoe het komt dat Ajax baadt in sportieve weelde (maar straks volgt een nieuwe leegloop)

Frenkie de Jong, Dusan Tadic en Hakim Ziyech © © LIMITED PICTURES

Met sprankelend voetbal, via de weergaloze Dusan Tadic, vernederden de Amsterdammers Real Madrid en plaatsten zich na de galavoorstelling voor de kwartfinales van de Champions League.

Bijzonder veel kritiek kregen Edwin van der Sar en Marc Overmars te slikken, toen ze respectievelijk als algemeen directeur en directeur voetbalzaken in juli vorig jaar maar liefst 11,4 miljoen euro aan FC Southampton voor de Servische flankaanvaller Dusan Tadic (30) en 16 miljoen euro aan Manchester United spendeerden voor de Nederlandse centrale verdediger Daley Blind (28). Moest Ajax, na het mislopen van de Eredivisietitel aan PSV, geen werk maken van het verder boetseren van jonge talenten in plaats van uitgebluste profs binnen te halen?

Maar net als coach Erik ten Hag zagen beide voormalige internationals het anders: Tadic en Blind zouden de gidsen worden voor de groeibriljanten Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, André Onana, Kasper Dolberg en Donny van de Beek.

Van der Sar en Overmars weten al een tijdje dat Ajax zich moet onderscheiden door zijn filosofie, want voor het grootkapitaal van sterkere competities (Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk) moeten ze in Amsterdam passen. Naar het beeld van oud-icoon Johan Cruijff, die jaren terug pleitte voor deze revolutie, maar wiens visie niet altijd in dank werd afgenomen.

Video

Een leuke anekdote blijft het, hoe Van der Sar en Overmars na een training zeven potentiële toppers meenamen naar een verduisterde zaal en hen daar een video over henzelf lieten zien. Ze werden allen vergeleken met een iconisch figuur, ‘met de insteek hen te tonen hoe je een legende kan worden bij Ajax, of in Nederland’, aldus Van der Sar. ‘Maar ook om hen duidelijk te maken dat het geen kwaad kan een extra seizoen te blijven, om na het winnen van wat prijzen de volgende loopbaanstap te zetten en in te gaan op de lokroep van Engeland, Spanje en Italië.’

Zo kreeg doelman Onana als voorbeeld Van der Sar voorgeschoteld, Dolberg zijn Zweedse landgenoot Zlatan Ibrahimovic, Justin Kluivert zijn vader Patrick, De Jong ex-draaischijf Christian Eriksen en De Ligt gewezen verdediger uit de glorierijke jaren zeventig Barry Hulshoff.

Nieuwe leegloop

Het gevolg is dat Ajax momenteel baadt in de sportieve weelde, ook al beseffen ze in de Johan Cruijff Arena maar al te goed dat er straks een nieuwe leegloop volgt. Kluivert vertrok vorige zomer voor 17,25 miljoen euro naar AS Roma. De Jong bereikte eind januari al een akkoord met Barcelona voor 75 miljoen euro. Maar mits bonussen kan die transfersom oplopen tot maximaal 86 miljoen euro. Ziyech speelde zich al in de kijker van Borussia Dortmund en kreeg de belofte dat er zal meegewerkt worden. De Ligt wordt intensief gevolgd – door vooral PSG, Juventus en Barcelona, terwijl ook Onana volop droomt van een terugkeer door de grote poort naar Barça.

Saïd Ouaali, hoofd jeugdopleiding van De Toekomst – de befaamde academie van Ajax – kan weer aan de slag. Met de wetenschap en harde bewijzen dat 86 procent van de zestienjarigen die via zijn talentenfabriek passeren het later maken als profvoetballer. Niemand in Europa produceert meer en beter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier