Hoe Real Madrid zich voorbereidt op de toekomst

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Real Madrid ontvangt FC Barcelona vanavond in de Copa del Rey en zaterdag in de competitie. Het team van Solari doet het wonderbaarlijk goed, maar achter de Koninklijke schermen wordt volop gebouwd aan een nieuwe ploeg. Sport/Voetbalmagazine probeert een tip van de sluier op te lichten.

‘Mijn beslissing is genomen.’ De woorden van Eden Hazard die een paar weken geleden naar buiten kwamen, leken erop te wijzen dat hij komende zomer naar Real Madrid verhuist. Maar of dat ook zo zal zijn, moet nog blijken. Onze landgenoot krabt nu al een tijdje als een kwispelstaartende puppy aan de deur van het Witte Huis, maar het is nog de vraag of voorzitter Florentino Pérez straks ook effectief opendoet.

Want de man die alle belangrijke beslissingen neemt bij Real, is wel gecharmeerd door onze landgenoot, maar hij heeft altijd een voorkeur gehad voor Neymar. Een adoratie die ietwat vreemd mag lijken, aangezien de Koninklijke van zijn spelers een onberispelijke levenswandel eist. En dat is nu niet meteen iets waar de Braziliaan in uitblinkt.

In de zomer van 2017 sloeg Neymars transfer naar PSG in als een bom. Hem losweken bij de Franse topclub is geen sinecure, weten ze intussen in Madrid. Hoe het contract tussen Neymar en PSG juist in elkaar zit, is niet duidelijk. Volgens sommige bronnen staat er een clausule in dat hij ná zijn derde seizoen bij PSG – in de zomer van 2020 dus – mag vertrekken voor 215 miljoen euro. Het bestaan van zo’n clausule – en van gelijk welke andere – werd in januari 2018 echter ontkend door Marcos Motta, een van de advocaten van Neymar. De 27-jarige superster is uiteraard wel gebonden aan zijn contract, dat tot 2022 loopt. Komt daar nog bij dat hij in december vorig jaar een lucratieve deal sloot met Qatar National Bank (QNB). De Qatarese eigenaars van PSG spannen de Braziliaan maar wat graag voor hun kar als ‘ brand ambassador‘. Neymar heeft immers wereldwijd 209 miljoen volgers op sociale media en ‘hij deelt dezelfde waarden als QNB, namelijk het streven naar uitmuntendheid en grote resultaten’, aldus vader Neymar senior. Zo’n overeenkomst sluit je niet af als je van plan bent om te vertrekken, maar dat Neymar ooit in het hagelwitte shirt van de Koninklijke zal spelen, lijkt voorbestemd. Is het niet deze zomer, dan wel de volgende.

Hala Hazard

Toen dit blad in april 2017 Eden Hazard op de cover fotoshopte in het truitje van Real Madrid, deden we dat natuurlijk niet zomaar. We hadden destijds vier redenen om te geloven dat een transfer nakend was: (1) we hadden uit goede Spaans bron vernomen dat Hazard al in november 2016 een onderhoud had gehad met José Angel Sánchez, de algemeen directeur van de Koninklijke, in Brussel. Daarin zou die laatste gezegd hebben dat ze aan de Belg dachten als opvolger van Cristiano Ronaldo; (2) we wisten dat Hazard zelf in intieme kring verteld had dat hij Real Madrid als een volgende stap in zijn carrière zag; (3) in de zomer van 2017 vonden er in Madrid voorzittersverkiezingen plaats. Verwacht werd dat Pérez, om zijn kandidatuur kracht bij te zetten, zou uitpakken met een grote naam, zoals hij altijd al gedaan had; (4) de aanwezigheid van coach Zinédine Zidane, een fan van Hazard, in Bernabéu maakte de puzzel compleet.

Maar wat in de sterren geschreven stond, werd uiteindelijk geen realiteit. Pérez won de verkiezingen zonder een grote naam aan te trekken, Real Madrid won de Champions League met een hoofdrol voor CR7, en met Isco en Marco Asensio had Zidane twee spelers in zijn kern van het type-Hazard. Geen hala Hazard dus, maar een hasta luego, Hazard. Tot de volgende keer. Uitstel, maar geen afstel.

Isco heeft het helemaal verkorven bij Santiago Solari.
Isco heeft het helemaal verkorven bij Santiago Solari.© BELGAIMAGE

Na een uitstekend WK was er afgelopen zomer wéér sprake van een transfer, zeker toen CR7 aankondigde dat hij naar Turijn verhuisde. Maar er gebeurde… niets. Een wissel Asensio – Hazard stond even in de steigers, maar Real Madrid weigerde. Bovendien stak de Koninklijke ook zijn voelhorens uit naar andere spelers, onder meer Harry Kane en Mo Salah. De Egyptenaar antwoordde met een contractverlenging bij Liverpool tot 2023. De spits van Tottenham stond ook niet op de banken te springen om naar de Spaanse hoofdstad af te zakken. Bovendien liet Tottenham verstaan dat hij nooit voor minder dan 300 miljoen euro weg mag.

In vergelijking met dat cijfer is Hazard een koopje. Afgelopen zomer plakte Chelsea een prijs van 160 miljoen euro op zijn hoofd, maar dat vond Pérez toen te veel. De voorzitter haalt sinds een tijdje niet meer zo gul de portefeuille boven. Zo is het al van de zomer van 2014 geleden dat Real Madrid méér dan 50 miljoen euro betaalde voor een speler. James Rodríguez, een van de meest tot de verbeelding sprekende voetballers van het WK in Brazilië, kostte toen 85 miljoen euro. Hazards contract loopt af in juni 2020 en hij heeft een verlenging al een aantal keer op de lange baan geschoven. Vorige week kreeg Chelsea echter een transferverbod opgelegd van de FIFA voor de komende twee transferperiodes. Zullen The Blues, die wel in beroep gaan tegen die beslissing, Hazard nu wel willen laten gaan? En zo ja, zullen ze de prijs nog verder willen laten zakken om tegemoet te komen aan Pérez?

Exodus uit Madrid

Na vier keer op vijf jaar tijd de Champions League gewonnen te hebben met min of meer dezelfde ploeg, is de kern aan vernieuwing toe. Afgelopen zomer trok Inter al aan de mouw van Luka Modric (33) en die interesse uit Milaan zou er nog steeds zijn. Linksachter Marcelo (30) is duidelijk over zijn hoogtepunt heen, zoals ook al bleek in de heenwedstrijd van de halve finale van de Copa del Rey. In de rechtstreekse duels met zijn landgenoot Malcom had hij meer weg van een voetballende reggaezanger dan van een solide verdediger. De Braziliaan schermt met een aanbieding van Juventus waar hij herenigd zou worden met zijn maatje CR7. Bij Real is de opvolging verzekerd: dit seizoen kwam de 22-jarige Sergio Reguilón aan de oppervlakte en ook Theo Hernández (21), uitgeleend aan Real Sociedad, zit voor die positie nog in de wachtkamer.

Raúl González stoomt zich achter de schermen klaar als coach.
Raúl González stoomt zich achter de schermen klaar als coach.© BELGAIMAGE

De hamvraag is echter wat er met Isco gaat gebeuren. De 26-jarige middenvelder van Málaga is al aan zijn zesde seizoen bij Real Madrid toe, maar kon nog steeds niet overtuigen. Van alle trainers die sinds 2013 in Bernabéu passeerden, was Julen Lopetegui de enige die écht in hem geloofde en hem steevast in de basis dropte. Carlo Ancelotti, Rafael Benítez en Zinédine Zidane hadden stuk voor stuk hun twijfels. Was er één speler van de befaamde BBC-voorlinie out, dan mocht Isco doorgaans wel opdraven. Want de Andalusiër is een uitstekende voetballer, maar met belangrijke gebreken op de verschillende posities waarop hij uitgespeeld kan worden. Op training durft hij er de kantjes ook wel eens af te lopen. Op de vraag waarom Isco zo weinig speelt, antwoordde Santiago Solari onlangs nog veelzeggend: ‘Een profvoetballer heeft als taak om zich elke training honderd procent te geven.’ Onder de Argentijnse coach is Isco hooguit nog de vijftiende man. En dat voor een speler die na Sergio Ramos en Gareth Bale de bestbetaalde van de huidige kern is: hij verdient 7 miljoen euro per jaar. Er zou ruis op de relatie tussen de twee gekomen zijn omdat Isco zich te uitdagend opstelde richting de coach. Hij zou tijdens de tactische oefeningen meermaals beginnen freestylen zijn. Even tonen wat hij allemaal in zijn mars had, tot grote ergernis van Solari. Sindsdien zien we Isco op de bank of in de tribune. Zijn entourage heeft al meermaals laten doorschemeren dat Manchester City hem met open armen zou ontvangen. En volgens bronnen in Frankrijk zou Paco Alarcón, vader én makelaar van Isco, al gepraat hebben met Nasser Al-Khelaifi over een transfer naar PSG.

Gareth Bale, die in juli 30 wordt, is nog zo’n mysterie. Zijn rendement is de afgelopen seizoenen, mede door spierblessures, niet geweest wat het zou moeten zijn. En ook hij belandde al vaker op de bank dan hem lief was, maar toch bleef hij in Madrid. Hoewel hij vreemd genoeg nog altijd geen Spaans spreekt, voelt zijn gezin zich er goed. De fans ergeren zich steeds meer aan hem, zoals bleek na de heenwedstrijd in de halve finales van de Copa del Rey nadat hij een kolossale kans op de 1-2 liet liggen. ‘Weet je wat erger is dan een geblesseerde Bale? Een fitte Bale!’, was de running gag op sociale media. Eind januari postte kapitein Sergio Ramos nog een foto op Instagram van een etentje met alle spelers van Real Madrid. De enige afwezigen waren Keylor Navas, Toni Kroos en… Bale. De Welshman wordt al jaren bestempeld als een einzelgänger in de kleedkamer. Zijn contract loopt nog tot juni 2022, de vraag is of hij de hele, weliswaar goed betaalde, rit zal uitzitten.

Afstandelijke Solari

‘Trainer zijn is één ding, maar trainer zijn van Real Madrid, dat is nog iets anders’, zei Jorge Valdano (63) onlangs. De Argentijn kan het weten, want hij stond zelf aan het roer van de hoofdmacht van de Koninklijke van 1994 tot 1996. Nu is hij een gerespecteerd columnist en analist. Toen Valdano’s landgenoot Santiago Solari (42) eind oktober de ontslagen Julen Lopetegui kwam vervangen, werd hij beschouwd als een tussenpaus, hoewel hij meteen een contract kreeg tot juni 2021. Intussen kan Solari echter betere cijfers voorleggen dan zijn vier voorgangers (zie kader). Lang werd gedacht dat Antiono Conte Lopetegui zou opvolgen, maar de eisen die hij stelde, waren te buitensporig. Ook de naam van José Mourinho, toen nog aan de slag bij Manchester United, circuleerde. Toen Thibaut Courtois lucht kreeg van die twee namen, zou hij met een bleek gezicht en vol afgrijzen gezegd hebben: ‘Ik kan het niet geloven! Ik ben hier de enige die met Conte en met Mourinho gewerkt heeft. Ik ben juist uit Londen weggegaan om zoiets niet meer mee te maken.’ Ook de zwaargewichten in de kleedkamer hebben het niet zo voor dictatoriale types. Dat maakte Sergio Ramos dit seizoen nog eens duidelijk toen hij na de 5-1-nederlaag in Barcelona van het veld stapte. Hij kreeg een microfoon onder zijn neus geduwd met de vraag of hij een voorstander was van de komst van Conte. De kapitein zei: ‘Iedereen weet met welk type trainer we belangrijke prijzen gewonnen hebben met deze club. Respect hier moet je winnen, je krijgt het niet vanzelf.’ Een duidelijke sneer aan het adres van de Italiaanse driftkikker. Het is een feit: in de geschiedenis van Real Madrid zijn zachtaardige vaderfiguren – Miguel Muñoz, Vicente del Bosque, Carlo Ancelotti, Zinédine Zidane – succesvoller geweest dan opgewonden standjes à la Mourinho.

Hoe Real Madrid zich voorbereidt op de toekomst

Ook Solari is een trainer die zich zelden opwindt. Een echte vaderfiguur is hij daarentegen niet, hij stelt zich eerder afstandelijk op. Wel geeft hij een aantal jeugdspelers – Vinícius Júnior, Marcos Llorente, Sergio Reguilón, Lucas Vázquez, … – volop kansen en liet hij jongeren als Cristo, Francisco García en Fidalgo debuteren. Volgens ingewijden komt hij daarmee tegemoet aan Florentino Pérez. De voorzitter had gehoopt dat na het vertrek van Ronaldo enkele gevestigde waarden in de ploeg zich bevrijd zouden voelen en het voortouw zouden nemen, maar dat gebeurde niet, met uitzondering van Karim Benzema. Daarom wil Pérez nu een aantal van die spelers naar de uitgang duwen en rekent hij op de jongens uit de cantera om het seizoen te redden. Een tactiek die voorlopig werkt.

De vraag is of Solari ook volgend seizoen aan de slag mag blijven. Achter de schermen stomen Raúl González en Xabi Alonso zich immers klaar. De twee internationaal gerenommeerde oud-spelers hebben intussen een trainersdiploma en zijn al actief als jeugdcoaches op Valdebebas, het oefencomplex van de club. In hun voordeel pleit dat hun naam meer weerklank heeft dan die van Solari, maar die is zijn schade wel aan het inhalen. Ook de naam van een andere coach circuleert steeds hardnekkiger, die van Massimiliano Allegri. Hij zou deze zomer bij Juventus afgelost worden door Zidane en zou ook dé kandidaat van Ramos en co zijn. De toekomst zal het uitwijzen, maar één ding is zeker: aan het nieuwe Real Madrid wordt nu al volop gewerkt.

Hoe Real Madrid zich voorbereidt op de toekomst
© BELGAIMAGE

Nieuw Bernabéu

‘Wij willen van het Santiago Bernabéustadion het meest geavanceerde en ontwikkelde stadion van de 21e eeuw maken’, klinkt het ambitieus bij Volkwin Marg, de 82-jarige Duitse architect van GMP Architekten. Het prestigieuze bureau won de wedstrijd die door Florentino Pérez uitgeschreven werd om een verbouwingsplan voor het stadion van Real te ontwerpen. De werken zouden in april van start moeten gaan, twee jaar later dan voorzien. Het geheel zou klaar moeten zijn in 2022. Bedoeling is om het comfort voor de toeschouwers te verhogen en om een stalen omhulsel aan te brengen rond het stadion, waardoor het zeer futuristisch zal ogen. GMP Architekten is niet aan zijn proefstuk toe: het leidde eerder al de verbouwing van een tiental WK-stadions in goede banen, zowel in Duitsland (2006), Zuid-Afrika (2010), Brazilië (2014) als Rusland. Het kostenplaatje werd eerder geraamd op 400 miljoen euro, maar is intussen al opgelopen tot 575 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content