Hoe Zidane het Juve-blok ontmantelde

Zinedine Zidane © Mutsu Kawamori/AFLO
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Sport/Voetbalmagazine ontrafelt ‘het mysterie Zizou’. Wat maakt Zinédine Zidane zo een succesvolle coach? Het is niet enkel een kwestie van de beste spelers hebben, in de CL-finale toonde de Fransman ook zijn tactische leepheid, zo vertelt Luka Modric.

Zorgvuldig stelt Zinédine Zidane zijn trainersvisie samen uit verschillende puzzelstukjes die hij tijdens zijn spelerscarrière verzamelt. Hij vervolledigt zijn puzzel met een tactisch stukje, dat hem vaak wordt afgepakt door te beweren dat hij alleen maar wint omdat hij de beste kern ter beschikking heeft. Onder Ancelotti was hij degene die zich bezighield met de analyse van de tegenstander. ‘Hij analyseerde, ontleedde en dacht na over elk detail’, legt zijn toenmalige baas uit. Hij herkent in zijn assistent de analytische nauwgezetheid van de Italiaanse school.

Microtactiek

De recente Champions Leaguefinale is een demonstratie van microtactiek. Om te beginnen verwisselde Zidane bij de rust de posities van Isco en Toni Kroos, die hij pressing liet spelen op Miralem Pjanic, waardoor die uit de match verdween en Juve de bal niet meer kreeg om even naar adem te happen tussen de Madrileense aanvallen.

Luka Modric daarover: ‘Zidane en de staf hadden een zwakte in de Italiaanse verdediging ontdekt en we hebben de match in functie daarvan voorbereid. We hebben passes naar achteren ingeoefend. Nadat ze de beide wedstrijden van Juventus tegen Barcelona hadden geanalyseerd, stelden ze vast dat de Italianen heel sterk waren in het onderscheppen van voorzetten in de backlijn, maar ook dat ze veel ruimte lieten in de zone van waaruit op doel kan geschoten worden. Daar hebben we op getraind en drie van onze vier goals in de finale zijn zo gevallen. Dat detail heeft uiteindelijk de match beslecht.’

Zidane is zeker geen grote vernieuwer van het voetbal. Zelfs niet in zijn methodes. ‘De trainingen van Zizou lijken veel op die van Carlo’, vertelt Cristiano Ronaldo. ‘Als speler ondervond Zizou dat de trainingen van Carlo bevredigend en afwisselend waren. Dus gebruikt hij dezelfde methodes.’

Altijd scoren

Een menselijke benadering die hem toeliet om in alle rust de keuzes te maken die lijken op degene die Benítez wou opleggen: Casemiro in de basis en Ronaldo die steeds meer vervelt tot een diepe spits. Zijn aanwezigheid in de rechthoek, naast die van Gareth Bale, maakte van het centrale luchtruim een niet af te stoppen wapen in een elftal waarin bijna alle voeten de precisie van een scherpschuttersgeweer hebben. Real speelde 60 wedstrijden dit seizoen en scoorde in allemaal. Slechts drie van de in totaal 87 matchen onder Zidane eindigden met een nul op het scorebord voor de Koninklijke.

Het recept bepaalt onvermijdelijk of een gerecht lukt, al is het natuurlijk gemakkelijker om te koken met de beste ingrediënten. Wanneer Kroos of Modric een pass over 30 meter geven met dezelfde precisie als een half zo lange pass, dan hoef je niets te riskeren door uit positie te lopen. Real kan zich dus permitteren om dat duo achter de bal te laten, samen met Casemiro en de centrale verdediging. De defensieve omschakeling staat dus op elk moment gereed, omdat de Madrilenen met niet meer dan met vijven hoeven aan te vallen om de goals aaneen te rijgen.

Lees de hele reportage over Zinédine Zidane in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 21 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier