Homo’s versus rockers

© IMAGEGLOBE

De verklaringen van Antonio Cassano maken dat we straks misschien met andere ogen naar de wedstrijd Italië-Kroatië (18u) kijken.

“Zitten er homo’s in onze kleedkamer? Ik hoop het niet. Hoe dan ook, het is hun probleem en het heeft niks met mij te maken.” Antonio Cassano zei het lachend tijdens een persconferentie, maar werd even later verplicht door de Italiaanse voetbalbond om zijn excuses aan te bieden.

“Ik heb spijt van mijn uitspraken. Homofobie is mij vreemd. Ik wou niemand beledigen.”

Twee homo’s

Wat Cassano wellicht niet wist, was dat er onlangs in Italië een boek verschenen is over homoseksuelen in de sport. Het is van de hand van journalist Alessandro Cecchi Paone en het voorwoord werd geschreven door … Cesare Prandelli, de huidige Italiaanse bondscoach. Die vindt “homofobie even erg als racisme”.

Cecchi Paone, zelf homo, beweert overigens dat er in de huidige selectie van de Squadra Azzurra twee homo’s zitten en één biseksueel. Aan een radiostation vertelde de journalist dat hij een relatie had met een homo uit de nationale ploeg, die hem vertelde van de andere. “Zo weet ik dat er twee zijn.”

Ondertussen wordt gefluisterd dat de uitspraken van Cassano hem weleens zijn basisplaats tegen Kroatië zouden kunnen kosten, hoewel La Gazzetta dello Sport hem toch een plaats in de basiself toedicht. Afwachten dus wat Prandelli beslist…

2002

Over naar Kroatië dan. Bondscoach Slaven Bilic, die gitaar speelt in rockband Rawbau, zei op een persconferentie dat “Kroatië het volgens de traditie altijd goed doet tegen Italië”.

Het laatste wapenfeit uit die “traditie” dateert echter al van 2002, toen Kroatië en Italië op het WK in Japan en Zuid-Korea samen in groep G zaten. Kroatië verloor zijn wedstrijden van Mexico en Ecuador maar won wel met 2-1 van Italië. Twee van de spelers die er toen bij waren, zitten tien jaar later nog in de selectie: keeper Stipe Pletikosa en verdediger Josip Simunic. (SVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier