Hoogspanning troef bij Polen-Rusland

© IMAGEGLOBE

De geschiedenis speelt nog altijd een grote rol bij dit treffen.

Veel werk zal de Poolse bondscoach Franciszek Smuda niet hebben. Want als er één wedstrijd is waarvoor zijn spelers niet gemotiveerd hoeven te worden, dan wel tegen Rusland. Dat geldt niet alleen omdat het onderlinge duel beslissend kan zijn, maar vooral omdat de rivaliteit nog dateert uit de tijd van het communisme. Winst tegen de toenmalige Sovjet-Unie was toen de manier om nee te zeggen tegen de onderdrukking. Nog altijd koesteren de Polen daarom hun herinneringen aan de weinige keren dat ze hun erfvijand op de knieën kregen.

Polen kan daarbij gelukkig rekenen op de snelle uitbraken van het Borussia Dortmundtrio Piszczek, Blaszczykowski en Lewandowski. Vooral van die laatste wordt er opnieuw veel verwacht. Sinds zijn treffer tegen Griekenland wordt de aanvaller immers vaker gekoppeld aan Manchester United. Samen met de man van het moment, doelman Tyton, moet hij in Warschau voor puntengewin zorgen.

De Russen zijn dan weer, na hun spetterende 4-1-zege op Tsjechië, volop in de winning mood. Bondscoach Dick Advocaat moest de voorbije dagen enkel alle hens aan dek roepen om de te hooggespannen verwachtingen ietwat te temperen. Toch wordt het opletten voor Arsjavin, die opnieuw hoopt zijn duivels te ontbinden. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier