Hooligan kost Ajax 10.000 euro én een nieuwe wedstrijd

© Belga

De aanklager betaald voetbal, het Nederlandse bondsparket, heeft Ajax een schikkingsvoorstel gedaan van 10.000 euro boete voor het spraakmakende incident vorige week in de bekerwedstrijd tegen AZ. Ajax legt zich onder protest bij het besluit neer.

Een supporter van Ajax, in bezit van een stadionverbod, wist het veld te betreden en viel daar AZ-doelman Esteban aan. De aanklager vindt dat Ajax niet alles heeft gedaan om te voorkomen dat deze man het veld zou kunnen betreden.

AZ stapte van het veld nadat Esteban de rode kaart had gekregen, omdat hij de supporter een aantal keren had geschopt. Het stond op dat moment 1-0 voor Ajax, door een doelpunt van Gregory van der Wiel. AZ krijgt geen straf van de aanklager.

Nieuwe wedstrijd

Er is ook beslist dat de wedstrijd in de Nederlandse beker tussen Ajax en AZ volledig moet worden overgespeeld op donderdag 19 januari. Dat heeft de Nederlandse voetbalbond KNVB bekendgemaakt. Bij het duel in de Amsterdam Arena is geen publiek welkom.

Ajax stond vorige week nochtans 1-0 voor toen AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn spelers van het veld riep na de rode kaart voor Esteban. “We hadden drie mogelijkheden”, legde KNVB-directeur betaald voetbal Bert Van Oostveen uit. “We hadden de stand van 1-0 voor Ajax als einduitslag kunnen vaststellen, maar dat was geen optie voor ons. We hadden het duel na 37 minuten bij de bereikte stand van 1-0 kunnen hervatten. Maar dan had Esteban volgens de reglementen niet mogen meedoen, want hij had rood gekregen. Daarom hebben we voor de derde mogelijkheid gekozen.”

Van Oostveen beseft dat Ajax getroffen wordt door de maatregel, waar geen beroep tegen mogelijk is. “Maar dat is ook logisch. De belager van Esteban had een stadionverbod, maar toch kon hij de tribune afdalen. Hij komt op het invalideplatform, betreedt dan nog het veld en kan ook nog de keeper van AZ aanvallen.” De gele kaarten van Eyong Enoh (Ajax) en Jozy Altidore (AZ) worden geschrapt. En ook doelman Esteban mag voor alle duidelijkheid gewoon meespelen wanneer de match op 19 januari wordt overgespeeld. Zijn rode kaart was eerder al geseponeerd door het parket van de KNVB.

Onder protest

Ajax laat weten dat ze zich neerleggen onder protest bij het besluit van de Nederlandse voetbalbond KNVB om de gestaakte bekerwedstrijd tegen AZ in zijn geheel te laten overspelen op 19 januari, zonder toeschouwers en bij een 0-0 stand. De Amsterdamse club gaat ook onder protest akkoord met het schikkingsvoorstel van 10.000 euro dat de aanklager betaald voetbal deed.

“Wij vinden dat Ajax met deze uitspraken zwaar gestraft wordt”, aldus financieel directeur Jeroen Slop. “Maar juridisch gezien hebben we beperkte middelen om hier wat tegen te doen. Wij leggen ons hier onder protest bij neer”, aldus Slop. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier