Hummels terug naar Dortmund: eindelijk opnieuw de titel?

Mats Hummels, hier nog bij Bayern München, moet voor robuustheid in de verdediging bij Borussia zorgen. © getty images
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Borussia Dortmund wil dit seizoen de heerschappij van Bayern München breken. Mats Hummels moet het verdedigend hiaat in de ploeg opvullen.

Het is een vreemde statistiek voor een ploeg die mee de competitie kleurde: Borussia Dortmund won vorig seizoen in de Bundesliga niet eens de helft van alle kopbalduels. Bovendien vielen ruim 25 procent van de geïncasseerde doelpunten na een kopbal, vaak uit standaardsituaties. Aan die zwakte in de lucht moest absoluut iets gedaan worden.

Nood aan stuurman

Daarnaast bleken de centrale verdedigers te jong en werden er te gemakkelijk fouten gemaakt. Ze misten naast hen een geroutineerde stuurman, een man van vele oorlogen. Onder meer daarin kadert de terugkeer van Mats Hummels. Drie jaar voetbalde hij voor Bayern München waar trainer Niko Kovac hem nu te langzaam vond. Toch vroeg en kreeg de kampioen voor de verdediger 31,5 miljoen euro.

Er was in Duitsland al veel te doen over die transfer. En over de vraag of een gevoelige maar eigenzinnige trainer als Lucien Favre wel zal kunnen werken met een zeer mondige persoonlijkheid als Hummels die nooit een blad voor de mond nam en met zijn uitgesproken mening in München al eens botste met Niko Kovac. In Dortmund maken ze zich over die attitude geen zorgen. Hummels kent de cultuur van de club en de mentaliteit van de stad.

Reus blijft aanvoerder

Nadat hij zijn jeugdopleiding bij Bayern München kreeg, voetbalde hij tussen 2009 en 2016 zeven seizoenen voor Borussia. Met hem in de centrale as van de defensie moet de controle in het luchtruim worden heroverd. Daarnaast brengt Mats Hummels robuustheid, ervaring, intelligentie en leiderschap mee. Hij is zeer aanwezig in de groep, neemt graag het voortouw, al liet de club na zijn komst meteen weten dat er aan de hiërarchie niet wordt geraakt en Marco Reus aanvoerder blijft.

De soms moeilijke jaren in München hebben hem bovendien mentaal gehard. Hummels, die 70 A-interlands speelde, is nog altijd maar 30 jaar. De laatste maanden bleek hij wel niet altijd fit. Daarin zit een risico maar Borussia heeft Hummels grondig laten doorlichten. In de wetenschap dat er van het bedrag dat voor hem is betaald, amper iets zal worden gerecupereerd.

Marco Reus blijft nummer één in de hiërarchie.
Marco Reus blijft nummer één in de hiërarchie.© REUTERS

Meer dan ooit een strijd

Mats Hummels is voor Borussia Dortmund de ontbrekende schakel. Daarnaast is er de komst van Thorgan Hazard en van de Duitse internationals Nico Schulz en Julian Brandt. Rond de 130 miljoen euro is er tot dusver in nieuw spelersmateriaal geïnvesteerd.

Borussia Dortmund moest wel de Amerikaanse middenvelder Christian Pulisic naar Chelsea laten vertrekken (voor 64 miljoen euro), maar het heeft meer dan ooit het potentieel om de strijd met Bayern München aan te gaan. Iedere positie is dubbelbezet. Het kan de spanning in de Bundesliga alleen maar ten goede komen, nadat Borussia vorig seizoen in de cruciale fase van de competitie moest afhaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier