Huub Stevens denkt aan afscheid trainersvak

© IMAGEGLOBE

Schalke 04 beëindigde na vijftien maanden de tweede ambtsermijn van de Nederlandse coach Huub Stevens. Het vloog uit de Duitse beker tegen Mainz en zakt verder weg in de Bundesliga.

Na zijn eerste periode in Gelsenkirchen, van 1996 tot 2002, had Huub Stevens nochtans veel krediet vergaard. Dankzij de UEFA Cupzege in 1997 werd de Nederlander zelfs uitgeroepen tot Schalkes Trainer van de Eeuw. Maar zijn tweede ambtsperiode bij Schalke 04 bleek een pak lastiger. Stevens: “Mijn eerste periode werkte ik met een veel kleinere technische staf, met mensen die allemaal op één lijn zaten. Nu had ik te maken met een team dat deels was samengesteld door mijn voorganger Ralf Rangnick en zelfs Felix Magath. Dat was in het begin niet altijd prettig werken.

“Na mijn terugkeer wist ik dat ik meer te verliezen dan te winnen had. Het bereiken van de Champions League bleek een noodzaak, terwijl er financieel vrijwel niets mogelijk was. Toch was ik van waarde. Veel overbodige spelers lieten we afvloeien, in de Bundesliga en Europa behaalden we resultaten én ook de financiële situatie van de club verbeterde.”

Het ontslag bij zijn geliefde club kwam dan ook onverwacht, erkent Stevens: “Samen met technisch directeur Horst Heldt hadden we duidelijk aangegeven na de winterstop om de tafel te gaan zitten om over een eventueel nieuw contract te praten.

“Zowel de club als ik zouden daarvoor de tijd nemen. En Heldt benadrukte altijd dat ik de eerste Ansprechpartner was. Na het verlies tegen Freiburg was Heldt in zijn benadering terughoudend en twijfelde hij. Natuurlijk waren de resultaten niet goed, maar ik had niet verwacht dat die zouden leiden tot een breuk. Zeker als je kijkt over heel de periode en de omstandigheden waarin ik sinds vorig jaar september moest werken.”

En nu? “De kans bestaat dat het als trainer mooi is geweest. Mocht ik nog ergens willen instappen, dan moet het wel héél bijzonder zijn”, aldus de Nederlandse coach. (VO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier