Huub Stevens feest, ondanks mijlpaal, nog niet met Schalke 04

© Ina Fassbender/dpa

De 65-jarige Nederlandse (interim)trainer bij de Königsblauen wil zich plaatsen voor de halve finales van de DFB Pokal, via winst op Werder Bremen.

‘Ik ben een blauw-witte. Als de club in de problemen zit en mij contacteert, dan is het heel moeilijk om nee te zeggen’, verklaarde Huub Stevens op 15 maart, toen hij zijn pensioen onderbrak na drie jaar om de ploeg uit Gelsenkirchen tijdelijk (want tot het einde van het seizoen) met clubicoon Mike Büskens over te nemen van de doorgestuurde Domenico Tedesco. Die 33-jarige coach kreeg van de nieuwe technisch directeur Jochen Schneider na de pijnlijke 7-0-afgang in de CL tegen Manchester City te horen dat er een einde kwam aan de samenwerking (in principe tot 2021), ondanks de verrassende en mooie tweede plaats vorig seizoen.

Een hartkwalen zorgde er voor dat Stevens, die in 1997 via Marc Wilmots bij de Königsblauen de UEFA Cup veroverde en in 2002 de DFB Pokal won, in februari 2016 een punt diende te zetten achter zijn loopbaan als coach. Sindsdien fungeerde de Nederlandse Limburger als lid in de raad van toezicht bij Schalke 04, na eerdere passages als sportief eindverantwoordelijke (1996-2002 en 2011-2012).

Discipline

Zijn gezondheid vormde geen belemmering meer. ‘Anders zat ik hier niet’, bevestigde Stevens. ‘Het gaat goed. Ik hoop dat het over drie maanden nog altijd zo is.’ In het Ruhrgebied kenden ze de ex-coach van PSV en oud-assistent van Roda JC (in het voorjaar van 2017) als Harter Hund.

Die reputatie van sterk op discipline kickende trainer maakte de Nederlander meteen waar, door de Algerijnse international Nabil Bentaleb (24) terug te zetten naar de U23-selectie. De reden? Zijn afwezigheid in het stadion tegen RB Leipzig (0-1-verlies), ondanks de uitdrukkelijke vraag van zijn nieuwe coach. Er was een geldige reden, zijn echtgenote en tweeling die al drie maanden in het ziekenhuis vertoeven, maar het niet-verwittigen van de technische staf werd niet aanvaard. Want in de filosofie van Stevens is het individuele belang ondergeschikt aan het algemene, een absoluut noodzakelijke voorwaarde in de strijd om het behoud.

Afgelopen weekend boekte Schalke 04 een noodzakelijke 0-1-zege bij hekkensluiter Hannover 96, de eerste winst sinds 20 januari, waardoor Stevens de eerste trainer werd die in de Bundesliga honderd competitiezeges boekte. Maar de Nederlander wilde bij deze persoonlijke mijlpaal niet denken aan feesten, door de pijn en moeite die het allemaal kostte. ‘In onze situatie kunnen we ons helemaal geen lichtzinnigheid veroorloven’, opperde hij voor de camera’s van Sky. ‘Want er moet gestreden worden. Dat deden de jongens. Met het resultaat ben ik tevreden, maar niet over het spel.’

Morgen/woensdag volgt al een nieuwe opgave, met de thuiswedstrijd om 20.45 uur in de kwartfinale voor de DFB Pokal. De tegenstander is Werder Bremen, plaatsing kan misschien wel voor een nieuwe mentale opsteker zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier