Immobile vindt bij Lazio eindelijk regelmaat

Ciro Immobile: niet de elegantste speler, maar wel een echte goalgetter. © GETTY
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Sinds Ciro Immobile (29) in 2016 naar Lazio verkaste, is hij een constante spits geworden. Dit seizoen voert hij alweer de topschuttersstand aan.

Als Ciro Immobile zo blijft doorgaan, heeft hij binnen enkele maanden zijn derde trofee van capocannoniere op de schouw staan. Eerder kroonde hij zich in het seizoen 2013/14 (met 22 goals) en het seizoen 2017/18 (met 29 goals) al eens tot topschutter van de Serie A. Dat is een opmerkelijke vaststelling voor een spits die op zijn 29e eigenlijk nog steeds niet tot het pantheon van de steraanvallers wordt gerekend.

Al heel zijn carrière, die gekenmerkt wordt door ups en downs, jaagt de Napolitaan op erkenning. Een gewaardeerd jeugdinternational voor Italië, op zijn 18e door Juventus weggekocht bij Salernitana, maar vervolgens tig keer uitgeleend (met onder meer een topschutterstitel in de Serie B bij Pescara) en uiteindelijk nooit één officieel doelpunt kunnen scoren voor de Oude Dame. Uitgerekend bij stadsrivaal Torino kende hij, op zijn 23e, zijn grote doorbraak op het hoogste niveau. Zijn topschutterstitel in de Serie A leverde hem een transfer naar Borussia Dortmund op, waar Jürgen Klopp in de energieke, werklustige spits de ideale opvolger zag van Robert Lewandowski. De erfenis bleek te zwaar en Immobile kende opnieuw een dip in zijn carrière. Ook daarna bij Sevilla kwam hij weinig aan spelen en scoren toe. Pas nadat Lazio SS hem in 2016 weer naar Italië haalde, staat de trein weer op de rails. En hoe! Begin november lukte hij tegen AC Milan al zijn honderdste treffer voor de Romeinen.

Op zijn 29e lijkt Ciro Immobile – niet de elegantste speler en soms nogal onhandig aan de bal – eindelijk regelmaat gevonden te hebben. Enkel bij de Italiaanse nationale ploeg is het nog wachten op die erkenning als superspits. Bondscoach Roberto Mancini gaf in de EK-kwalificatiecampagne de voorkeur aan Andrea Belotti van Torino. Mancini kijkt duidelijk niet enkel naar statistieken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier