In groep F maakt iedereen nog kans op kwalificatie én uitschakeling: hoe zit dat?

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In de derde speelronde van de groepsfase op het WK komt er al eens een rekenmachine aan te pas. Maar ingewikkelder dan in groep F – met Mexico, Duitsland, Zweden en Zuid-Korea – wordt het zelden. Een handleiding.

Kwalificatie voor de achtste finales op basis van doelsaldo, gele en rode kaarten of zelfs loting: de voorbije dagen werd er heel wat gepalaverd over de kwalificatie van Engeland en België. Maar groep in F hebben straks misschien zelfs drie (!) ploegen een gelijk puntenaantal – hetzij zes, hetzij drie.

Mogelijke scenario’s

Leider Mexico heeft met zes op zes en alles in eigen handen uiteraard de beste papieren, ‘El Tri’ heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Zweden om naar de knock-outfase door te stoten. Een nederlaag tegen de Scandinaviërs is niet per se dodelijk maar kan dat wel zijn, afhankelijk van het resultaat in Duitsland – Zuid-Korea. De virtuele stand in groep F kan tijdens beide wedstrijden, die elk om 16 uur Belgische tijd worden afgetrapt, dus voortdurend veranderen.

Ook voor Duitsland is de opdracht relatief eenvoudig, in die zin dat het altijd verder bekert als het met twee doelpunten verschil wint van Zuid-Korea – ongeacht het resultaat in Mexico – Zweden. Als Zweden niet wint van Mexico, heeft Duitsland genoeg aan een simpele zege.

Drie keer zes punten?

Ingewikkeld wordt het pas echt als Zweden met 1-0 wint van Mexico en Duitsland met 1-0 van Zuid-Korea. Dan hebben de drie landen een gelijk aantal punten (6), een identiek doelsaldo (+1) en evenveel gemaakte doelpunten (3).

Sterker nog: Mexico is dan zelfs uitgeschakeld, want dan wordt er gekeken naar de onderlinge uitslagen van die drie landen en het maakte dan het minst aantal doelpunten. De drie landen wonnen elk één keer van elkaar: Duitsland – Mexico eindigde op 0-1. Zweden – Mexico eindigde (hypothetisch dan) ook op 1-0 en Duitsland won op zijn beurt van Zweden met 2-1.

Of Duitsland dan wel Zweden dan groepswinnaar wordt, wordt dan bepaald op basis van de fairplay-ranglijst en in het worst case scenario zelfs loting. Alleen als het verschil in Mexico-Zweden groter is dan in Duitsland-Zuid-Korea, zijn de Zweden groepswinnaar voor de Duitsers.

Toch kunnen de Duitsers met een overwinning ook uitgeschakeld worden, namelijk als ze winnen van Zuid-Korea met hetzelfde verschil als Zweden van Mexico, maar minder scoren. Bijvoorbeeld 1-0 voor de Duitsers en 1-2 voor de Zweden (of 2-1 en 2-3 etcetera).

Duitsland kan ook nog als tweede doorstoten met een gelijkspel, maar dan mag Zweden dus niet winnen van Mexico. Ook in geval van twee draws met een gelijk aantal doelpunten, dus beide 0-0 of 1-1, bekert Die Mannschaft verder. Alleen als Zweden meer scoort dan Duitsland, gaan de Scandinaviërs door in geval van twee gelijke spelen.

Zelfs Zuid-Korea kan nog door

Zelfs als de Duitsers verliezen, kunnen ze nog doorstoten, als zowel zij als de Zweden met slechts één doelpunt verschil verliezen.

Bij 0-1 voor Zuid-Korea en 1-0 voor Mexico, komt mogelijk de fairplayranglijst weer in actie, want dan springen de Zuid-Koreanen plots mee in de dans en dan gaat het om de tweede plaats tussen Duitsland en Zuid-Korea.

Als Duitsland verliest van Zuid-Korea en Zweden verliest niet van Mexico, is het uiteraard altijd uitgeschakeld en gaan Mexico en Zweden naar de achtste finales.

Geschiedenis

Nooit eerder heeft een ploeg die op een wereldkampioenschap in de groepsfase zes punten behaalde, zich tóch niet voor de achtste finales kunnen kwalificeren. In 1982 in Spanje – toen een overwinning nog twee punten opleverde – werd Algerije met 4 punten alsnog uitgeschakeld. Hoe dat in z’n werk ging? West-Duitsland en Oostenrijk gooiden het in een onderling duel op een akkoordje.

De Duitsers scoorden, nadien volgden 80 schandalig saaie minuten. Zowel West-Duitsland, Oostenrijk en Algerije hadden zo vier punten, maar op basis van een beter doelsaldo kwalificeerden Duitsland en Oostenrijk zich. Algerije was ondanks zeges tegen West-Duitsland en Chile uitgeschakeld. Sindsdien spreekt men over ‘De schande van Gijón‘, waar de ‘salonremise‘ geboren was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content