‘In het voetbal is hij Picasso, daarbuiten hoort Bielsa eigenlijk in een psychiatrisch centrum’

Marcelo Bielsa © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Paris Saint Germain – Marseille staat in de Ligue 1 een klassieker op het programma. Voor Marseillecoach Marcelo Bielsa (59) zijn eerste topper in Frankrijk. Sport/Voetbalmagazine bracht een portret van El Loco. Enkele anekdotes…

Sinds hij zijn trainerscarrière is begonnen in 1990, heeft de Argentijn zich een uniek aura aangemeten. Hij is de geniale en asociale gek die enorm veel van zichzelf en van zijn omgeving eist, die weinig prijzen pakt en zichzelf kapotmaakt, maar naar wie wel iedereen luistert, alsof hij een orakel is. Net nadat Pep Guardiola met FC Barcelona tegen hem gewonnen had, zei hij over Bielsa: “Ik zit hier naast de beste trainer ter wereld.”

Controlefreak

Claudio Olmedo, de perswoordvoerder van de Chileense nationale ploeg die drie jaar aan zijn zijde werkte, herinnert zich het volgende voorval: “In 2008 waren we op het beloftentoernooi van Toulon. Op een avond zei Marcelo me: ‘Claudio, weet je waar we fietsen kunnen huren? Ik zou graag eens een ritje door de stad doen met jou.’ Daarop huurde ik twee fietsen bij het hotel. We spraken de volgende dag in de lobby van het hotel af om acht uur. Om vijf voor acht ging ik naar beneden, hij zat al op me te wachten. ‘Heb je een plannetje?’, vroeg hij. Ik zei: ‘Neen, we gaan gewoon een ritje maken, daarvoor hebben we geen plan van de stad nodig, hoor.’ Hij keek me aan alsof ik gek was en zei: ‘Hoe kun je dat nu denken? Ik ben nog erger dan een Duitser, ik ga niet fietsen zonder plan.’ Hij wilde niet vertrekken, dus ben ik de fietsen gaan terugbrengen.

“Toen ik een week later – we waren ondertussen terug in Chili – zijn bureau binnenstapte, stopte hij me een som geld toe. Ik wist niet waarvoor het was en hij legde uit: ‘Dat was ik je nog verschuldigd voor het huren van de fietsen in Frankrijk.’ Het was exact, op de centiem, het bedrag dat ik voor die fietsen betaald had…”

Claudio besluit: “In het voetbal is hij Pablo Picasso, maar daarbuiten hoort hij eigenlijk thuis in een psychiatrisch centrum.”

De gedrevenheid van Bielsa op een doordeweekse training…

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Offensief voetbal

In 1991 en 1992 pakte Bielsa met Newell’s Old Boys zijn eerste titels als hoofdcoach, maar etaleerde hij al meteen zijn veeleisende aanpak. Zijn discours toen: “Een gebrek aan talent kan ik mijn spelers nooit verwijten, maar als het op inspanningen aankomt, ben ik onverbiddelijk. Spelers moeten verrassen door onverwacht in de ruimtes te kunnen duiken. Aanvallen is voor mij een obsessie. Ik bekijk video’s om aan te vallen, niet om te verdedigen. Weet je waar mijn verdedigende theorie op neerkomt? ‘Iedereen loopt.’ Voor de balrecuperatie moet je gewoon vier à vijf regels respecteren, meer niet. Offensief voetbal daarentegen is oneindig. Lopen hangt louter af van de wil om het te doen, om te creëren is echter talent nodig.”

Bilbao

Bielsa’s recentste opdracht voor hij bij Marseille tekende, was Athletic de Bilbao, waarmee hij twee finales speelde: in de beker tegen FC Barcelona en in de Europa League tegen Atlético Madrid. Twee keer een 3-0-verlies. Tragisch, maar voorspelbaar, volgens zijn oude vriend Oscar Scalona: “Ik hoopte telkens dat Marcelo eens voor één wedstrijd zijn principes opzij zou schuiven. Dat zijn spelers eens de lange bal zouden hanteren om onder de druk van de tegenstander uit te komen. Maar neen, ze voetbalden naar zijn evenbeeld: geniaal en authentiek, maar niet in staat om over te schakelen op een ander systeem. Dat Marcelo zo principieel is, keert zich uiteindelijk altijd tegen hem en drijft zijn ploegen naar de ondergang.”

PSG – Marseille, zondag om 21u. De voorbije 25 jaar hielden beide clubs elkaar mooi in evenwicht: evenveel keer gewonnen en zelfs evenveel keer gescoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier