In memoriam: Marc-Vivien Foé

© IMAGEGLOBE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Tien jaar geleden stuikte de Kameroense international Marc-Vivien Foé in elkaar tijdens een wedstrijd op de Confederations Cup.

Op 26 juni is het precies tien jaar geleden dat Marc-Vivien Foé op het veld overleed aan een hartstilstand. De Kameroense middenvelder zeeg neer in de 72e minuut van de halve finale op de Confederations Cup tussen Kameroen en Colombia, in het Stade de Gerland van Olympique Lyon.

Er werd nog drie kwartier tevergeefs gepoogd om hem te reanimeren. Uit de autopsie achteraf bleek dat Foé – amper 28 jaar – aan een genetische hartaandoening leed die de kans op hartfalen tijdens fysieke inspanningen vergrootte.

Winfried Schäfer, de Duitse bondscoach van de Ontembare Leeuwen, verwoordde het destijds als volgt: “Zoiets heb ik in heel mijn professionele carrière nog nooit meegemaakt. Na de match kon ik mijn team niet helpen. Ik moest zelf geholpen worden.”

Foé speelde bij Lens, West Ham, Olympique Lyon en Manchester City. Bij die laatste club kondigde toenmalig coach Kevin Keegan aan dat het rugnummer 23 van Foé nooit meer zou toegewezen worden. Lens én Lyon deden hetzelfde met rugnummer 17, hoewel Lyon in 2008 een uitzondering maakte voor Jean II Makoun, een landgenoot van Foé.

Hommage aan Marc-Vivien Foé:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier