Internationale topref wil Mexicaans bondscoach worden

Marco Antonio Rodriguez floot op drie opeenvolgende WK's. © Reuters Pictures
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De man die de historische Brazilië-Duitsland (1-7) op het WK 2014 floot, is nu trainer en wil Mexicaans bondscoach worden.

Op zijn 22e was de Mexicaan Marco Antonio Rodríguez al arbiter in de hoogste klasse in zijn eigen land, op zijn 25e was hij FIFA-scheidsrechter. Hij floot op drie WK’s. Zijn laatste was het toernooi in Brazilië, waar hij twee opmerkelijke wedstrijden in goede banen leidde. In Uruguay-Italië had hij niet gezien dat Luis Suárez zijn tanden zette in Giorgio Chiellini. En de historische 1-7-winst van Duitsland op Brazilië maakte hij als arbiter vanop de eerste rij mee.

Trainersdroom

Hij had de eerste scheidsrechter kunnen zijn die op vier WK’s in actie kwam, maar in plaats daarvan gaf de nu 45-jarige Rodríguez zijn carrière een andere wending. ‘Veel collega’s begrepen mijn beslissing om op pensioen te gaan niet omdat ik nog vier à vijf mooie jaren op het hoogste niveau kon fluiten, maar voor mij was het duidelijk.

Ik droomde ervan om trainer te worden. Dus behaalde ik mijn diploma en verkreeg ik de UEFA-licenties. Ik heb al eens gezegd dat ik Mexicaans bondscoach wil worden, net zoals ik als kind ooit aan mijn moeder zei dat ik scheidsrechter wilde worden.’

De afgelopen jaren gebruikte hij om zijn kennis te optimaliseren. ‘Sinds 2014 deed ik ideeën op, reisde ik de wereld rond, wisselde ik inzichten uit met verschillende trainers van wereldniveau en dat heeft me nu mijn eigen idee van voetbal gegeven, van waar ik naartoe wil met mijn ploeg.’

Spaanse derde klasse

Die ploeg is Salamanca CF, die uitkomt in de Spaanse derde klasse. Afgelopen weekend stond hij daar voor het eerst als trainer aan de zijlijn. Dat hij daar terechtgekomen is, is niet zo verwonderlijk aangezien de club in handen is van Mexicanen. In de kern zitten ook een tiental Mexicaanse spelers.

Marco Antonio Rodríguez is niet de eerste scheidsrechter in de geschiedenis van het voetbal die zich omschoolt tot trainer, maar voorgangers moet je al met een vergrootglas gaan zoeken. Wie weet inspireert hij wel anderen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier