Investeerders uit Dubai willen van Leeds weer topclub maken

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De Engelse tweedeklasser Leeds United is voor 60 miljoen euro overgenomen door de Dubaise investeringsgroep GFH Capital.

De Engelse tweedeklasser Leeds United is voor 60 miljoen euro overgenomen door de Dubaise investeringsgroep GFH Capital. De overnemers willen met Leeds zo snel mogelijk terugkeren naar de Premier League.

“We willen een succesvolle club creëren die jaren aan de top kan staan. Ik denk dat alle fans wel met dat uitgangspunt akkoord zullen gaan”, kondigden ze aan op een persconferentie.

Weggezakt

Leeds United, een voormalige Engelse subtopper, kampt al jaren met zware financiële problemen en zakte daardoor weg naar de derde klasse.

In mei 2011 werd de club overgenomen door voorzitter Ken Bates, vóór het Abramovich-tijdperk nog aan de slag als voorzitter van Chelsea, waarna de promotie naar de Championship werd afgedwongen.

De 81-jarige Bates blijft nog tot het einde van dit seizoen aan de slag als voorzitter op Elland Road.

Champions League

Leeds United degradeerde in 2004 uit de Premier League, nadat de drievoudige Engelse landskampioen (1969, 1974 en 1992) vijf seizoenen op rij telkens Europees voetbal gehaald had.

In 2001 bereikten ze met een sterrenteam zelfs de halve finales van de Champions League, maar daarin was het Spaanse Valencia te sterk. In de tweede groepsfase haalden ze het destijds twee keer (2-1 en 4-1) van Anderlecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier