Is The Special One nog speciaal genoeg?

José Mourinho © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De laatste titel van Manchester United dateert van 2013. José Mourinho weet wat hem te doen staat.

Met een tweede plaats, het beste resultaat sinds de titel in 2013, kwam Manchester United er vorig seizoen dicht bij, maar de buren van City waren onaantastbaar. De kloof tussen de nummer één en twee bedroeg maar liefst negentien punten. Bovendien eindigden de troepen van José Mourinho het seizoen zonder trofee, maar toch vond The Special One dat zijn team vooruitgang geboekt had tegenover het seizoen ervoor, toen de Europa League en de League Cup gewonnen werden.

Van de Portugees, die zijn derde seizoen ingaat bij de Mancunians, wordt dit seizoen niets minder dan de eerste plaats verwacht. Lukt dat niet, dan mag hij vrezen voor zijn job, tenzij hij een schitterend parcours aflegt in de Champions League.

Maar de laatste keer dat hij de Beker met de Grote Oren de lucht in mocht steken, dateert ook alweer van 2010, toen hij in de halve finale met Inter de bus parkeerde in Camp Nou en in de finale Bayern München het nakijken gaf (0-2).

Het was een tijd dat hij op handen gedragen werd door zijn spelers. Denk maar aan de scène waarbij Marco Materazzi en José Mourinho elkaar huilend in de armen vielen, toen de coach aan de verdediger zei dat hij de club zou verlaten voor Real Madrid. De Italiaan zei daarover later: ‘Mourinho was de nummer één. Zijn geheim was dat hij iedereen kon laten voelen dat hij een onderdeel van het project was.’

Die magie is hij sindsdien wat verloren. Zo waren er vorig seizoen wat strubbelingen met Paul Pogba, die af en toe naast het team viel. Dat de Franse middenvelder straks terugkeert als wereldkampioen, zet alleen maar meer druk op de relatie tussen coach en speler. Opvallend in Rusland was dat Pogba zich wegcijferde voor het team, iets waar hij bij Manchester United wat meer moeite mee heeft. Didier Deschamps slaagde er blijkbaar wel in het ego van de middenvelder in te perken, iets waar Mourinho meer moeite mee heeft.

De komst van de 25-jarige Braziliaanse international Fred, voor 59 miljoen euro overgenomen van Sjachtar Donetsk, zou moeten toelaten dat Pogba zijn geliefkoosde spel kan spelen en zich offensief kan uitleven. Fred was op het WK de back-up voor Casemiro en Fernandinho, maar hij kwam uiteindelijk geen seconde in actie. Hij is een fysieke en agressieve middenvelder, een type dat Man U met Nemanja Matic en Ander Herrera al in huis heeft. De creatieve ingevingen op het middenveld moeten van Pogba komen. Een doublure voor de Fransman is er voorlopig niet, en daar zit meteen het probleem voor Mourinho. Kijk naar Manchester City waar David Silva, Kevin De Bruyne, Bernardo Silva en Ilkay Gündogan altijd met één actie een match kunnen doen kantelen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, kwam daar onlangs ook nog Riyad Mahrez bij.

Diogo Dalot, de enige andere noemenswaardige aanwinst van Manchester United, is een negentienjarige verdediger die nog alles moet bewijzen. Wil Mourinho écht meedoen voor de titel, dan zal er nog versterking moeten komen, zoveel is duidelijk. Tenzij hij dat tikkeltje magie terugvindt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier