Italië en Spanje: pioniers in de supercup?

Lionel Messi met zijn zoontje. © belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als u deze zomer de Spaanse of Italiaanse supercup wilde zien, bent u eraan voor de moeite.

De Italiaanse supercup, een onderonsje tussen kampioen Juventus en bekerwinnaar Lazio, zal net zoals vorig jaar plaatsvinden in Saudi-Arabië. Toen gaven Juventus en AC Milan elkaar partij in januari 2019 in de King Abdullah Sports City (62.000 zitjes) in Jeddah. De onvermijdelijke Cristiano Ronaldo zorgde voor de 1-0. Een datum voor de nieuwe supercup is er nog niet, maar het zal zeker niet meer voor dit jaar zijn.

Cristiano Ronaldo - wie anders - zorgde vorig seizoen voor de beslissing tussen Juve en Milan.
Cristiano Ronaldo – wie anders – zorgde vorig seizoen voor de beslissing tussen Juve en Milan.© Reuters

In Spanje gaat men nog een stapje verder. De Spaanse voetbalbond dokterde er een revolutionaire formule uit voor de supercup. Die zal voor het eerst gespeeld worden als een minitoernooi met vier clubs: de finalisten van de Copa del Rey, plus de kampioen en de vicekampioen van La Liga. Aangezien FC Barcelona in de bekerfinale stond én kampioen werd, wordt de derde uit de stand opgevist. De vier deelnemers aan de supercup zijn dus: Valencia (bekerwinnaar), FC Barcelona (kampioen en bekerfinalist), Atlético Madrid (2e in de stand) en Real Madrid (3e in de stand).

Final Four

Net als vorig jaar zal de supercup, die van woensdag 8 januari tot zondag 12 januari 2020 zal doorgaan, niet op Spaanse bodem afgehaspeld worden, maar in het buitenland. Vorig seizoen werd de wedstrijd tussen Sevilla FC en FC Barcelona in het Marokkaanse Tanger gespeeld, voor de editie van dit jaar wordt nog naar een locatie gezocht. Kandidaat-landen zijn de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en India. Zo ver reizen in januari wordt bij de Spaanse clubs niet op veel enthousiasme onthaald, maar de deelnemers aan de supercup krijgen sowieso elk 1,8 miljoen euro van de Spaanse bond. De winnaar van de Final Four krijgt er nog eens 2 miljoen bovenop en de runner-up 1,4 miljoen.

Bovendien wordt de kalender in Spanje vanaf dit seizoen wat verlicht. In de Copa del Rey zullen er alleen in de halve finales heen- en terugwedstrijden gespeeld worden. En de vier Spaanse deelnemers aan de Champions League (FC Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid en Valencia) treden pas in actie vanaf de 1/16 finales.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier