Italië-Uruguay: wie verdedigt en countert het best?

Mario Balotelli en Andrea Pirlo © AFP

Met een onverwachte zes op zes is Costa Rica in groep D al zeker van zijn stek in de achtste finales. Engeland werd al uitgeschakeld, waardoor Italië en Uruguay onder elkaar mogen uitvechten wie meer dan waarschijnlijk Colombia als winnaar van poule C treft in de volgende ronde.

Voor beide teams gelden alvast geen excuses meer. Na de terugkeer van scoremachine Luis Suárez hervond Uruguay zijn vechtersmentaliteit én opportunisme voor doel, maar ook bij de Squadra hebben ze er alle vertrouwen in dat ze het gaan redden.

“Dit is zonder twijfel de belangrijkste wedstrijd in mijn loopbaan”, weet de Italiaanse bondscoach Cesare Prandelli. “Er was totnogtoe geen enkel duel dat ik met dit treffen kan vergelijken.” Hij moet ook nog tactisch puzzelwerk uitvoeren, want controlerende middenvelder Daniele De Rossi kampt met een kuitletsel, terwijl er ook nog vraagtekens staan achter de namen van Claudio Marchiosi en Andrea Barzagli. Linkerverdediger Mattia De Sciglio is dan weer hersteld van een dijbeenletsel.

“Ik maak me niet druk”, oordeelt routinier Andrea Pirlo. “We hebben ons lot nog helemaal in eigen hand. Het zou een enorme teleurstelling betekenen, mochten we er in deze fase van het toernooi al uitvloegen. Maar aan dat scenario dachten we nog niet, niemand houdt daar rekening mee. We maken ons op voor de volgende fase”, benadrukte de 35-jarige draaischijf van Juventus. Pirlo weet dat Italië over een beter doelsaldo beschikt, waardoor een gelijkspel volstaat.

Napolidoelman Fernando Muslera verklapte dan weer in de Gazzetta dello Sport de strijdwijze van Uruguay. “We zullen de Italianen verslaan met hun eigen wapens: verdedigen en counteren.” Parmamiddenvelder Walter Gargano heeft ook geen schrik voor zijn collega’s uit de Serie A. “We zullen hen niet aan voetballen laten toekomen, want dan verliezen we zeker. Op de tegenaanval zijn we levensgevaarlijk. Die tactische optie leverde ons in het verleden altijd succes op.”

Om één zaak maken de Italianen zich wel grote zorgen: de klimatologische omstandigheden. Na Manaus en Recife krijgen de Azzurri ook in Natal te maken met een drukkende warmte die ze helemaal niet gewoon zijn. Dokter Enrico Castellaci waarschuwde al: “Temperaturen van 29 graden Celsius en vooral die vochtigheidsgraad van 65 procent, daar hebben we weinig ervaring mee. Tegen Costa Rica had dat zeker zijn invloed op het resultaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier