Itinera pleit voor WK 2018 met zwaartepunt in Nederland

© Belga

Als België en Nederland het WK voetbal in 2018 mogen organiseren, dan zou een Belgische inbreng van vier in plaats van zes stadions economisch interessanter zijn. Dat stelt het onderzoeksinstituut Itinera.

Een beperking van het aantal stadions verkleint het risico op overinvesteringen, maar houdt wel in dat de Nederlanders meer WK-wedstrijden mogen organiseren dan wij.

Kosten

Johan Albrecht (Itinera en UGent) en Ruben Laleman (Ugent) vergeleken de bestaande kosten-batenanalyses van een WK in België en Nederland.

Met de methode van de Nederlandse Stichting Economisch Onderzoek (SEO) berekenden ze onder meer dat het WK in een normaal scenario elke Belg zo’n 33 euro belastinggeld zou kosten. In Nederland blijft dat beperkt tot 9 euro per inwoner.

Vooral de stadions vormen een belangrijke kostenpost, die in grote mate afhangt van de kwaliteit van de bestaande infrastructuur.

De FIFA vraagt stadions met minimaal 40.000 zitplaatsen, waarvoor aanzienlijke investeringen nodig zijn. De stadions dreigen na het WK echter met een ernstige overcapaciteit achter te blijven.

Risico’s

Het lijkt de onderzoekers daarom “niet onlogisch” na te gaan of het niet beter zou zijn meer wedstrijden op Nederlandse bodem te organiseren, om zo de risico’s aan Belgische kant te beperken.

Albrecht en Laleman willen dat België het WK als een “slim investeringsproject” aanpakt. Concreet denken ze aan een grotere rol voor private investeerders en de integratie van diverse functies in en rond voetbalstadions, om ze ook nadien optimaal te laten renderen.

InspectieDe FIFA beslist in december van dit jaar wie in 2018 het WK voetbal mag organiseren. Engeland, Rusland en Spanje/Portugal zijn de belangrijkste concurrenten voor België/Nederland.

Maandag en dinsdag is er een FIFA-delegatie in België om onze kandidatuur te onderzoeken. De leden van de delegatie zullien hier hotels bekijken en de locaties waar de stadions komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier