Ivoorkust wint Afrika Cup

© reuters

Ivoorkust wint de Afrika Cup. Het versloeg Ghana met strafschoppen.

Ivoorkust heeft zondag in Bata (Equatoriaal Guinea) de Afrika Cup 2015 gewonnen. In de finale versloeg het Ghana in een strafschoppenreeks met 9-8. De finale was na 90 minuten en verlengingen op 0-0 geëindigd.

Na twintig strafschoppen was het 8-8 gelijk. Alle veldspelers waren al aan de beurt geweest en dus moeten de doelmannen van op elf meter trappen. Lokeren-doelman Boubacar Barry ‘Copa’ kroonde zich tot held van de natie door eerst de poging van zijn collega Brimah Razak te stoppen en vervolgens zelf wel foutloos in doel te trappen. Anderlecht-middenvelder Frank Acheampong, in de 116e minuut ingekomen, miste zijn strafschop.

Op de erelijst volgt Ivoorkust Nigeria op. Voor Ivoorkust was het de vierde finale. Ook de vorige drie eindigden allemaal op 0-0 en werden dus in een strafschoppenreeks beslist.

In 1992 werd Ivoorkust een eerste keer Afrikaans kampioen door Ghana met penalty’s met 11-10 te verslaan, maar in 2006 en 2012 trokken de Ivorianen aan het kortste eind (4-2 tegen Egypte in 2006, 8-7 tegen Zambia in 2012). (Belga/BO)