Ivoorkust wint met 2-1 van Japan dankzij Didier Drogba

© Reuters

Japan kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar na het invallen van hun 36-jarige sterspeler Didier Drogba keerden de Ivorianen het lonkende verlies om in winst.

De match begon flauw, zonder noemenswaardige kansen, tot Keisuke Honda in de 16de minuut het openingsdoelpunt scoorde. De aanvallende middenvelder van AC Milaan schoot vanop een twintigtal meter de bal hard in de linkerkruising. De doelman van Ivoorkust, Lokeren-speler Barry Boubacar Copa, was kansloos.

Ivoorkust kwam daarna opzetten, met een tiental kansen, maar zonder raak te schieten. De spelers stapten de catacomben binnen bij een 0-1 ruststand. Aan het begin van de tweede helft nam Ivoorkust snel weer de bovenhand. Yaya Touré werd neergehaald in het penaltygebied, maar de Chileense scheidsrechter Enrique Osses zag er geen penalty in. Didier Zokora kreeg geel wegens protest.

Rond het uur kwam Drogba op het veld en alleen al zijn aanwezigheid leek de Ivorianen vleugels te geven. Twee minuten na zijn invallen, stond de 1-1 op het bord. Op een voorzet van Serge Aurier pegelde Wilfried Bony de bal hard met het hoofd het doel in. En nog eens 2 minuten later scoorde Gervinho met het hoofd op een assist van diezelfde Aurier. De Japanse doelman, Standard-speler Eiji Kawashima, liet de bal op het natte veld door de handen glippen.

Japan probeerde nog wel, maar het was uiteindelijk Ivoorkust dat nog het meest kwam dreigen. Drogba knalde een vrije trap over het muurtje, maar strandde op Kawashima. Diezelfde Drogba schoot kort daarna rakelings naast.

De Ivorianen besloten hun eerste wedstrijd in groep C zo met 2-1 winst. Eerder op de avond had Colombia in de openingswedstrijd in groep C het vlot met 3-0 gehaald van een inspiratieloos Griekenland. In de stand staan Colombia en Ivoorkust daardoor gedeeld aan de leiding met 3 punten. De volgende speeldag wordt op 19 en 20 juni afgewerkt. Dan staan respectievelijk Colombia-Ivoorkust en Japan-Griekenland op het programma. (Belga/TE)