Jacobs (Kopenhagen): ‘Aan Sonck gedacht’

© Belga

Het FC Kopenhagen dat Club Brugge ontvangt in de voorronde van de Champions League, komt verzwakt aan de aftrap. Het team van Ariël Jacobs verloor vorige week met Dame N’Doye zijn belangrijkste speler.

Dame N’Doye was de voorbije twee seizoenen de topschutter van de Deense Superliga. Respectievelijk met 18 en 25 doelpunten. De Senegalese aanvaller werd vorige week voor 7 miljoen euro verkocht aan Lokomotiv Moskou.

In de 4-4-2 van FC Kopenhagen vormde N’Doye doorgaans een aanvalsduo met César Santin. Die is momenteel topschutter bij de Deense vicekampioen. De 31-jarige Braziliaan mocht aanvankelijk weg deze zomer, maar staat ondertussen op drie doelpunten na evenveel speeldagen. Hij krijgt het vertrouwen van Jacobs.

Voor de andere spitspositie kiest de Belgische coach afwisselend voor Mustafa Abdellaoue en Andreas Cornelius. Abdellaoue scoorde ook al twee keer. Het 19-jarige jeugdproduct Cornelius is nieuw in de kern. De grote linksvoetige aanvaller vierde zijn debuut in de basis afgelopen zaterdag tegen Aalborg BK (3-0 winst) met een doelpunt en is de nieuwe publiekslieveling. Bij zijn wissel kreeg hij een staande ovatie.

Jacobs: “Aanvankelijk kreeg ik alleen maar vragen over N’Doye. Nu hij weg is, gaan ze bijna allemaal over Cornelius. Hij doet me denken aan Romelu (Lukaku, nvdr). Een bijzonder aangename jongen, heel leergierig ook. Ruimt na de training zonder mopperen de ballen en de kegels op. Alle verhoudingen in acht genomen durf ik te beweren dat hij misschien wel verder staat dan Romelu. We gaan hem, net als Romelu destijds bij Anderlecht, moeten beheren tot het einde van het seizoen.”

De aanstelling van Jacobs ging gepaard met het gerucht dat Kopenhagen Lukaku wilde huren van Chelsea. Een huizenhoge kwakkel, zegt Jacobs. “Voor Romelu zou het een stap terug zijn geweest. Bovendien kan Kopenhagen hem financieel niet aan. De middelen hier zijn beperkt, maar ze denken wel na. Het is mij opgevallen dat ze hier weinig mislukte transfers doen. Meestal zoeken ze ook vrij polyvalente spelers.”

Wesley Sonck
Jacobs rekent na het vertrek van N’Doye nog op versterking in de spits. Zijn elftal mist mobiliteit en snelheid voorin. Een type Tchité, zeg maar. “Ik heb aan Wesley Sonck gedacht”, bekent hij. “Hij is bezig zijn carrière op een slechte noot te eindigen, maar laat een bal in zestien vallen en hij zal niet ver uit de buurt zijn. Ik dacht: als ze me laten kiezen tussen een middenvelder en een spits of twee spitsen, dan neem ik Wesley erbij en organiseer ik mijn middenveld wel anders. Ik gaf zijn naam door aan de club, maar zonder gevolg. Qua leeftijd paste hij niet in het plaatje.”

Ook in het hart van de defensie hoopt Jacobs nog op een kwaliteitsinjectie. Wendbaarheid en duelkracht zijn een probleem. Wel een in het oog springende speler is linksback Bryan Oviedo. De jonge Costa Ricaan geeft sterke offensieve impulsen aan het elftal. Haalt vlot de achterlijn en heeft een scherpe voorzet. Keerzijde van de medaille is dat hij zich makkelijk in de rug laat verrassen. Hij staat al geruime tijd in de belangstelling van Manchester United en nu ook Everton.

Opvallen doet ook Oviedo’s landgenoot Christian Bolaños. Een tweevoetige, bedrijvige flankmiddenvelder, die evenwel nog niet scoorde dit seizoen noch voor een assist zorgde. Net als de aanvallers geeft hij vaak niet thuis in de omschakeling bij balverlies. Geen van allen blinken uit in storend werk. Jacobs: “Het is heel moeilijk om dat erin te krijgen hier. Men denkt het vaak wel te kunnen redden met zijn technisch vermogen.” Wel belangrijk voor Jacobs is dat hij vanavond de Braziliaan Claudemir recupereert. De controlerende middenvelder liep op de openingsspeeldag twee wedstrijden schorsing op voor een kopstoot.

Jacobs schat de kwalificatiekansen van Club Brugge iets hoger in dan die van zijn team. “Zonder mij in de underdogrol te willen wentelen, denk ik dat Club over de twee wedstrijden een categorie hoger staat dan wij. De Belgische competitie mag toch hoger worden ingeschat. Misschien zijn de ploegen in Denemarken meer aan mekaar gewaagd, maar ze moeten het met minder middelen stellen. De crisis heeft hier ook toegeslagen.”

Jan Hauspie
De hele reportage met Jacobs vanuit Kopenhagen leest u in Sport/Voetbalmagazine nr 31 van 1 augustus 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier