Jacobs: “Lukaku heeft stap vooruit gemaakt”

© Belga

Romelu Lukaku heeft dit seizoen meer en langer gespeeld, en desondanks is hij belangrijke doelpunten blijven maken. Dat betekent dat hij een stap vooruit heeft gezet, concludeert de Anderlechttrainer.

Romelu Lukaku heeft dit seizoen meer en langer gespeeld, en desondanks is hij zijn doelpunten blijven maken. Belangrijke doelpunten. Dat betekent dat hij een stap vooruit heeft gezet. Die conclusie trekt Anderlechttrainer Ariël Jacobs in Sport/Voetbalmagazine.
Romelu Lukaku maakte 12 doelpunten in de reguliere competitie – drie minder dan vorig seizoen. Slechts één keer scoorde hij tweemaal in dezelfde wedstrijd (0-2 op STVV). Hij trof dus raak in 11 wedstrijden. Stuk voor stuk beslissende doelpunten. Altijd het eerste of het tweede van de wedstrijd, of het doelpunt dat Anderlecht de zege bezorgde of het vanuit een achterstand aan een gelijkspel hielp.

In tegenstelling tot Mbark Boussoufa – na hem nog altijd de trefzekerste Anderlechtspeler – scoort Lukaku nooit wanneer de stand al hoog is opgelopen en de tegenstand gebroken. Ook vorig seizoen waren 12 van zijn 15 doelpunten beslissend.

“Die vaststelling klopt helemaal”, zegt Jacobs. “Het is veelzeggend dat ze nooit eerder is gemaakt, maar dat heb je met scorebordjournalistiek. Voor het seizoen heb ik gezegd dat Romelu’s seizoen geslaagd zou zijn als we er zouden in slagen hem langer en meer op het trainingsveld te houden, zelfs al ging dat ten koste van één of twee doelpunten.”

“Wel, hij hééft meer en langer getraind, hij hééft meer en langer gespeeld, en desondanks is hij zijn doelpunten blijven maken. Belángrijke doelpunten. Dat betekent dat hij een stap vooruit heeft gezet.”

Techniek
Marc Degryse noemde het in de aanloop naar Club Brugge-Anderlecht nog maar eens verontrustend dat Lukaku geen vooruitgang maakt op zijn zwakke punten. “Hij moet dringend aan zijn techniek werken”, zei de analist.

Jacobs: “Daar werken we aan, maar naar die trainingen komt geen journalist kijken. Deze week hebben we twee keer een half uur individueel met hem getraind op techniek en afwerken op techniek. Héél eenvoudige dingen, maar waarvan je moet vaststellen dat hij ze niet beheerst.”

“Dat bedoel ik altijd met het ABC van het voetbal. Met een speler die al veel verdient en constant hoort dat alle topclubs in Europa hem willen, is het niet gemakkelijk daaraan te werken.”

Druk
Volgens Jacobs is Lukaku “redelijk” zichzelf gebleven onder de aandacht en de aanhoudende transfergeruchten.

“Maar hij is veranderd ook. Dat heeft te maken met de druk die op hem is gaan rusten na vorig seizoen, de benadering van de tegenstander, de interesse van het buitenland en een algemene onzekerheid. Je ziet dat ook terug op het veld. En laten we vooral ook niet vergeten: hij is nog altijd maar zeventien.” (JH)

Deelt u de mening van Jacobs over Lukaku? Discussieer mee op onze Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier