James Rodriguez: 8 dingen die je nog niet wist over dé WK-ster

James Rodriguez © AFP

Dé sensatie van het WK in Brazilië tot dusver is de Colombiaan James Rodriguez. De 22-jarige middenvelder van AS Monaco heeft met 5 doelpunten en 2 assists in 4 wedstrijden een groot aandeel in de kwalificatie van zijn land voor de kwartfinales. Een portret.

James (uitgesproken als ‘Chames’) Rodriguez zette zijn eerste voetbalpassen in Europa bij FC Porto, waar hij in 2010 neerstreek. Vorige zomer werd hij voor 45 miljoen euro verkocht aan AS Monaco, waar hij een duo vormt met zijn landgenoot Radamel Falcao (die wegens een blessure het WK in Brazilië aan zich voorbij moest laten gaan). Vóór de start van de Wereldbeker in Brazilië had Rodriguez reeds 21 caps voor Colombia achter zijn naam staan.

Wat minder bekend is over Rodriguez, is dat…

… hij op amper achttienjarige leeftijd de goal scoorde die Banfield voor het eerst in de clubgeschiedenis Argentijns kampioen maakte.

… hij in 2012 door het Portugese sportblad A Bola verkozen werd tot beste speler in de Portugese competitie, als jongste laureaat ooit.

… hij voor tien procent eigendom is van de vennootschap Gol Football Luxembourg.

… hij in zijn eerste seizoen bij Monaco meteen tot assistkoning in de Franse Ligue 1 uitgroeide.

… hij twee jaar geleden ei zo na bij Manchester United speelde. Porto weigerde het bod van dertig miljoen euro.

… hij als tiener opkeek naar Carlos ‘El Pibe’ Valderrama, in wiens voetstappen hij nu treedt als nummer tien van de nationale ploeg. Zijn bijnaam luidt dan ook ‘El Nuevo Pibe’.

… hij zeven jaar oud was toen Colombia de laatste keer aanwezig was op een WK (1998). In de selectie zit nu nog een speler van toen: doelman Faryd Mondragón (42).

… hij op de Playstation meestal kiest voor Real Madrid en zich spiegelt aan Cristiano Ronaldo.

In de kwartfinales neemt Colombia het vrijdag in Fortaleza (22 uur Belgische tijd) op tegen toernooifavoriet Brazilië. Bekijk het speelschema van het WK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier