Jan Mulder: ‘Messi maakt in Duitsland geen 50 goals’

© IMAGEGLOBE

Anderlechticoon en voetbalanalist Jan Mulder is altijd goed voor enkele cassante quotes. Sport/Voetbalmagazine zocht hem op voor een debat over de huidige machtsverhoudingen in het voetbal.

Jan Mulder over…

… de Bundesliga:

“Met die financiële fair play wordt het een beetje anders. ’t Is echt geen toeval dat zo’n deftige, stabiele competitie als de Bundesliga nu bovendrijft. De sfeer in de stadions is altijd fantastisch geweest, maar ik heb het lang sukkelig voetbal gevonden. Het mislukte EK van Duitsland in 2000 heeft veel veranderd. Het gebrek aan geld was toen bepalend. Dortmund was bijna failliet, ze konden niet anders dan met jeugd werken. Het is erg veranderd. Ik verzeker je: Messi maakt in Duitsland geen 50 doelpunten, hoor.”

… de Premier League:

“De grote moeilijkheidsgraad van de Premier League is tempo. Anderzijds staat de man waar het allemaal om draait in het voetbal, de spits – meestal ook een beeldschone man (grijnst) – tegenover stuntelaars van centrumverdedigers. Maar dat iedereen naar de Premier League wil, is om het geld, niet om het tempo. (lacht)

“Wel heeft Engeland altijd uitstraling gehad door de legendes: Wembley, de Cup Final, Arsenal, de spionkop van Liverpool,… Voetbalclubs zijn, overal ter wereld, imitaties van Engelse clubs. Dat én het grote geld vormen de aantrekkingspolen van de Premier League. Het zijn niet eens meer clubs, maar gigantische bedrijven. Voetbal blijft een heel shabby ondernemingswereld, bestuurd door Arabische passanten en Russische dronkenlappen.”

… Eden Hazard:

“Zo’n techniek. Het lekkere druipt ervan af. Ineens kan hij razendsnel een weg afsnijden, zoals Cruijff vroeger, uit een positie gaan en toch doortrekken op een moment dat je denkt: doe maar niet, het brengt je nergens. Hij kan ook stilstaan uit volle ren, en dan, ook zoals Cruijff, een kapbeweging maken. Hazard is mooi als stromend water. Hij is meester van de bal, al zou hij nog iets meer doelpunten mogen maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier