Januzaj krijgt kans bij Man U

© IMAGEGLOBE

Manchester United maakt werk van een nieuw, verbeterd contract voor de jonge Belg Adnan Januzaj (18, ex-Anderlecht) en haalt hem volgend seizoen definitief bij de A-kern.

In 2011 legde Manchester United bijna 600.000 euro op tafel om Adnan Januzaj (18) weg te halen bij Anderlecht. Dit seizoen werd de Belg met Albanese roots verkozen tot beste speler bij de U21 van de Europese voetbalgrootheid.

Op een tweede plaats eindigde een andere landgenoot: de 21-jarige verdediger Marnick Vermijl, in 2010 weggeplukt bij Standard. Beide youngsters mochten de voorbije maanden sporadisch ook al eens op de bank plaatsnemen bij het eerste elftal onder leiding van Sir Alex Ferguson.

De afscheidnemende coach van Man U liet zich recent erg lovend uit over Januzaj. “Zeker en vast A-kernmateriaal”, aldus Ferguson. De club maakt deze maand werk van een verlenging van zijn contract, dat in 2014 afloopt.

Zo bevestigde ook Dirk Devriese, manager van Januzaj, in HLN: “Door het afscheid van Ferguson is dat even op de lange baan geschoven, maar als alles volgens plan verloopt, zal Adnan volgend seizoen deel uitmaken van de A-kern. Hij kreeg zelfs al een rugnummer (44) toegewezen.”

Januzaj: België of Albanië?

Marc Van Geersom, jarenlang trainer van de Belgische nationale U18 en U19 en sinds kort opgevolgd door Gert Verheyen, kent beide Man U-talenten: “Vermijl doorliep alle selecties bij de nationale jeugd. Een moderne flankverdediger, in staat om de hele rechterkant voor zijn rekening te nemen. Zijn grootste troef is ongetwijfeld zijn snelheid en zijn grote volume. Voetbaltechnisch en tactisch valt er nog wat te schaven.”

Een heel ander verhaal is Januzaj. “Hij weigerde tot nog toe alle selecties voor de Belgische jeugdploegen”, vertelt Van Geersom. “Zijn vader zou hem graag in het shirt van Albanië zien. We volgen Januzaj al van bij de U15, maar meer dan enkele trainingen heeft hij nooit meegedaan. Blijkbaar is Januzaj er nog steeds niet uit voor welke nationale ploeg hij wil uitkomen. Hij is in ieder geval een stijlrijke offensieve middenvelder. Technisch onderlegd, tenger, maar blijkbaar heeft hij daarin bij Manchester een goede evolutie doorgemaakt.”

Toch maant Van Geersom tot voorzichtigheid: “Talrijk zijn ze niet, de talenten die in Engeland konden doorstromen. Daarom zie ik jonge Belgen niet graag naar daar vertrekken, de opleiding in België is minstens even goed.” (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier