‘Je kunt alleen teleurgesteld zijn als je vooraf op een makkelijke loting hoopt’

© Belga

Steven Martens, topman van de Belgische voetbalbond, kijkt met nuchtere blik naar de loting voor het WK voetbal. ‘Wat mij vooral interesseert, is waar we zullen spelen.’

De nationale ploeg kwalificeerde zich als groepswinnaar voor het wereldkampioenschap. De Rode Duivels mogen voor de loting vrijdag in de felbegeerde Pot 1, waardoor ze absolute wereldtoppers als Spanje, Duitsland of Brazilië ontlopen.

Een voorkeursgroep heeft Steven Martens op voorhand niet. ‘Ik ben niet de man die zich met het sportieve bezighoudt’, vertelt Martens. ‘Toen ik nog tenniscoach was, besteedde ik vooraf ook weinig aandacht aan de loting. Je hebt daar toch geen invloed op. Je kunt eigenlijk enkel teleurgesteld zijn als je op voorhand op een gemakkelijke loting hoopt.’

Waar kijkt u dan naar tijdens de loting? Steven Martens: Wat mij vooral interesseert, is waar we zullen spelen. Dat heeft een grote impact op de organisatie. Ik wil een optimale organisatie neerzetten: zowel voor de ploeg, de supporters, de sponsors als de pers. Voor de supporters zou het interessant zijn als de matchen in de groepsfase niet te ver uit elkaar zouden liggen. Dat is ook beter voor de ploeg. Ik heb als tenniscoach nog van Jakarta naar Tokio en enkele dagen later naar Singapore gevlogen, en ik besef dat klimatologische veranderingen echt invloed hebben op het prestatieniveau van de atleten.

Uiteraard vinden we de kwalificatie fantastisch. Tegelijk denkt iedereen dat naar het WK in Brazilië gaan het walhalla is, maar organisatorisch is het een hele opdracht. Het wordt een fenomenaal dure trip. Het prijzengeld zal wel hoog zijn, maar toch zullen we kostenefficiënt moeten werken.

Waaraan moet een Duivelshotel voldoen? Martens: Eerst en vooral heb je een vlotte verbinding met de luchthaven nodig. Zo’n wereldkampioenschap is qua vliegafstanden vergelijkbaar met de kwalificatiecampagne, maar dan in veel kortere tijd. Ook belangrijk is de beschikbaarheid van trainingsfaciliteiten. Die moeten in het hotel zelf aanwezig zijn, zodat je niet elke dag uren tijd verliest in de bus. Ten derde heb je uitgebreide ontspanningsmogelijkheden nodig, want je verblijft er een hele tijd. Het hotel moet ook de privacy en de veiligheid kunnen garanderen. Het is belangrijk dat onze spelers zich goed voelen.

U wilt ook een camping voor de supporters organiseren. Waarom is dat belangrijk?

Martens: Omdat we een team willen dat dicht bij de supporters staat. Er moet interactie zijn, supporters en spelers moeten elkaar uitdagen. We hebben die band willen opbouwen, los van of het team nu wint of verliest. Dat is fantastisch goed gelukt. Ook in Brazilië moeten fans de mogelijkheid hebben mee te leven. (JZU)

Het volledige interview met Steven Martens over de Rode Duivels, het nieuwe nationale stadion en de noodzaak van één Belgisch topsportbeleid leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier