Joachim Löw profiteert maximaal van succesverhaal Bayern München

Joachim Löw © BelgaImage

Dé ultieme vernedering, een historische 1-7-nederlaag van Brazilië tegen het totaalvoetbal van Duitsland. De Duitse bondscoach Joachim Löw profiteerde in de halve finale maximaal van het werk dat Jupp Heynckes en Pep Guardiola bij Bayern München de afgelopen jaren hebben verricht

Dé ultieme vernedering, een zware mokerslag, een historische 1-7-nederlaag van Brazilië tegen het totaalvoetbal van Duitsland. Een zeldzame vernedering, een voetbaltrauma bij enkele Goddelijke Kanaries voor het leven. NOS-commentator Frank Snoeks sprak volledig terecht over een wedstrijd die leek op een rouwbericht van een bijzonder zwak Brazilië, gehandicapt door de afwezigheid van sterspeler Neymar jr. en defensieve sterkhouder Thiago Silva.

Maar hetgeen de Mannschaft opdiste, was van een ongekend hoog niveau. Daarmee snoerden Thomas Müller en co alle criticasters in Duitsland de mond. Defensieve stabiliteit – met in doel de beste goalie ter wereld Manuel Neuer en aanvoerder Philipp Lahm op zijn favoriete positie als rechtsback, terwijl techniek en overzicht op het middenveld werd gekoppeld aan een ongelofelijke portie aan opportunisme voor doel. Collectief spel, zoals bij het doelpunt van Sami Khedira, het was alsof je naar een partij mini- of zaalvoetbal zat het kijken of iets dat je in het verleden vooral zag bij enkele Zuid-Amerikaanse teams of het Spanje van een paar jaar geleden.

De Duitse bondscoach profiteerde in de halve finale tegen Brazilië maximaal van het werk dat Jupp Heynckes en Pep Guardiola bij Bayern München de afgelopen jaren hebben verricht. Niet toevallig stonden er aan de aftrap met Manuel Neuer, Philipp Lahm, Jérôme Boateng, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos en Thomas Müller zes profs van de kampioenenformatie uit Beieren, maar ook routinier Miroslav Klose kent de vereisten van deze combinatievorm met veel beweging. En had Mario Gomez niet te lang in de lappenmand gelegen afgelopen seizoen bij Fiorentina, de targetman zou als een bijzonder gevaarlijke joker hebben gefungeerd voor Löw.

Bovendien beschikken Mats Hummels en/of Per Mertesacker, Benedikt Höwedes (als rechtsvoetige moeiteloos meedraaiend als linksback) en Mesut Özil over voldoende ervaring in de Bundesliga of een hoogstaande buitenlandse competitie om de pressing naar voor toe perfect uit te voeren.

De nieuwe zakelijkheid en vooral de zelfdiscipline (cfr. de uitmuntende en constante prestaties van Rode Duivel Daniel Van Buyten) die er heerst bij het hyperprofessionele Bayern München zal er zeker toe leiden dat overdreven euforie wordt geband. “Het hoogtepunt moet nog komen”, suggereert Thomas Müller volkomen terecht. “Deze lijn moeten we doortrekken in de finale. De standaardsituaties goed blijven benutten, vol gas geven en gewoon ons ding doen. Maar vooral niet te hard van stapel lopen, want nu zullen we plots wel de hemel in worden geprezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier