Joey Barton: ‘Het Engelse voetbal is rot’

Joey Barton © Belga Image

Nadat Engeland al in de groepsfase van het Europees kampioenschap voor U21 in Tsjechië werd uitgeschakeld, uitte Joey Barton zijn ongenoegen. De ex-aanvoerder van Queens Park Rangers vindt dat er iets schort met de organisatie van het voetbal in Engeland.

Nadat de Engelse U21 woensdag met 3-1 verloren tegen Italië – en daardoor uitgeschakeld waren – spuwde Joey Barton zijn gal bij BBC Radio. De extravagante middenvelder zit momenteel zonder club en heeft tijd zat om interviews te geven. ‘De Engelse voetbalcultuur is rot van kop tot teen! Het is een groot probleem dat de Premier League meer macht heeft dan de Football Association. Door dat machtsverschil is het onmogelijk voor Engeland om sterke nationale ploegen samen te stellen’, zei Barton.

Heel wat goede spelers (Raheem Sterling, Ross Barkley, Alex-Oxlade Chamberlain, Jack Wilshere) werden niet geselecteerd voor het U21-kamioenschap in Tsjechië. Dan Ashworth, technisch directeur van de FA, verdedigt de Engelse selectiepolitiek: ‘Deze spelers zijn vaste waarden bij de hoofdmacht. Als je hen oproept voor de U21 is dat net alsof je vraagt aan iemand uit een eerste elftal om mee te spelen met de reserveploeg. En dat is niet echt de juiste manier van werken.’

Barton, die zelf 1 cap verzamelde, is het daar niet mee eens: ‘Als sommige spelers op weg zijn naar de top zeggen ze dat ze te goed zijn voor de U21, want ze hebben al voor de A-ploeg gespeeld. Ze willen niet naar een toernooi met de jeugdploeg want ze vinden dat ze moeten rusten, dat zou beter zijn voor hun carrière. Of ze mogen van hun clubtrainers gewoon niet deelnemen aan het toernooi.’

Volgens Barton zou de FA die jongens moeten verplichten om zich beschikbaar te stellen voor de nationale U21. Indien ze dat niet doen moet de FA die spelers enkele jaren niet meer oproepen.

Ondanks de vroege uitschakeling in Tsjechië, vindt Sir Trevor Brooking (de voorganger van Ashworth) dat de Engelse spelers niet slechter zijn dan de jongens uit andere landen. ‘De prestaties waren niet volgens de capaciteiten van de ploeg, maar de spelers uit andere Europese landen hebben niet meer talent. We moeten werken aan de mentale weerbaarheid en het leren omgaan met een kampioenschap’, aldus Brooking. (MDL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier