Jordaanse prins dingt mee naar FIFA-voorzitterschap

Prins Ali bin al-Hussein. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Jordaanse prins Ali bin al-Hussein wil voorzitter worden van de Wereldvoetbalbond FIFA. Daarbij zal hij het opnemen tegen huidig voorzitter Sepp Blatter. ‘Het is tijd om weer op sport te focussen’, luidde het.

Huidig vicevoorzitter van FIFA, prins Ali bin al-Hussein van Jordanië, heeft aangekondigd het te willen opnemen tegen grote baas Sepp Blatter voor het voorzitterschap van de Wereldvoetbalbond.

‘Ik wil voorzitter van FIFA worden, omdat ik geloof dat het tijd is om de focus van administratieve controverse terug naar sport te verplaatsen’, schreef de prins op sociaal netwerk Twitter.

‘Tijd voor verandering’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sinds 2011 is prins Ali vicevoorzitter voor Azië, hij is ook voorzitter van de West-Aziatische Voetbalfederatie (WAFF) en de Jordaanse voetbalbond.

De keuze om voor het voorzitterschap van FIFA te gaan, noemt de prins ‘geen makkelijke beslissing’. ‘Ik heb de beslissing voorzichtig overwogen en bediscuteerd met gerespecteerde FIFA-collega’s de afgelopen maanden’, zei hij volgens Agence France-Presse.

‘De boodschap die ik telkens weer hoorde, was dat het tijd is voor verandering. Het wereldspel verdient een beleid van wereldklasse. Een Internationale Federatie dat een voorbeeld van ethiek, transparantie en goed bestuur is’, tweette al-Hussein nog.

Corruptie

De voetbalbond werd het onderwerp van controverse en werd beticht van corruptie nadat Qatar gekozen werd als gastheer voor het Wereldkampioenschap Voetbal in 2022. Prins Ali was een van de belangrijkste FIFA-medewerkers die naar een volledige publicatie van een rapport over de verkozen aanvragen van Rusland (WK 2018) en Qatar vroeg.

‘De krantenkoppen zouden over voetbal moeten gaan, de prachtige sport, niet over FIFA’, zei hij daarover volgens AFP. Al-Hussein hoopt er als voorzitter voor te kunnen zorgen dat voetbal weer centraal staat en dat de discussies over corruptie verdwijnen.

Champagne

In september steunde de prins nog Blatter, schrijft NOS. Die laatste stelde zich toen op 78-jarige leeftijd voor de vijfde keer kandidaat. De Jordaanse prins pleitte echter wel voor de invoering van een limiet op het aantal keer dat iemand zich verkiesbaar kan stellen voor een functie binnen de Wereldvoetbalbond.

De verkiezingen waarbij prins Ali nu meedingt voor het voorzitterschap, vinden plaats in mei. Ook de vertrouweling van Blatter, Fransman Jérôme Champagne, heeft zich daarbij kandidaat gesteld.