José Mourinho verlengt bij ManU: dom?

José Mourinho © Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nam Manchester United een wijs besluit toen het José Mourinho één dag voor zijn 55ste verjaardag liet bijtekenen tot 2020, met nog een optie voor één jaar?

José Mourinho verlengde gisteren zijn contract bij Manchester United tot 2020, met optie op nog een seizoen. Uitgerekend de dag voor zijn 55ste verjaardag, een mooi cadeau. Het contract van de Portugees liep nog anderhalf jaar, zoveel langer is dat dus niet, maar toch, het is opmerkelijk, gezien de eerste interne wrijvingen.

En we kennen er eentje die zich gisteravond verslikte in zijn Zuid-Afrikaans wijntje aan de andere kant van de evenaar. Want Mourinho in het Theatre of Dreams, voor deze nostalgicus/romanticus van het voetbal blijft dat vloeken in de kerk, ondanks de tweede plaats dit seizoen én de kwalificatie voor de ko-fase van de Champions League en de drie trofeeën (bekerwinst, Europa League en Engelse Supercup) vorig seizoen. Jose Mourinho is niet grijs. Je bent wit of zwart, voor of tegen. En die romanticus is tégen.

Als psycholoog van opleiding kruipt Mourinho in het hoofd van zijn spelers én zijn tegenstanders. Dat werkt (soms ook op de zenuwen, zoals onlangs in de oorlog met Conte), maar tot dusver nooit heel lang. Op het punt om zijn contract met vier jaar te verlengen, moest Chelsea de man drie jaar terug ontslaan, een half jaar nadat hij de titel pakte. De chemie was uitgewerkt. Dat bleek eerder ook al in zijn eerste periode bij de Londenaars. En zijn derde jaar bij Real Madrid, nadat hij ook daar zijn contract nog met vier seizoenen verlengde, was ook al een moeilijk, met veel interne conflicten met de spelers (onder meer Casillas), en verlies van Atlético in de bekerfinale, terwijl Barcelona de titel pakte.

Ongetwijfeld weten ze dat allemaal bij United, maar het weerhield er hen dus niet van om de Portugees toch te laten bijtekenen. Was het bang voor de oliedollars van PSG, waar Unay Emery dit voorjaar voor een zwaar Europees examen staat en de naam van Mourinho al viel?

Het valt op hoe de Portugees, die na de titel bij Chelsea de fout maakte om te weinig aan te dringen op versterking, eerder deze maand nog zijn directie aanzette tot inkopen, en met Alexis Sanchez op zijn wenken werd bediend. En nu een nieuw contract krijgt. Qua eerbetoon kan dat tellen. Terecht?

Het was zijn droomjob, Alex Ferguson opvolgen. Dat lukte niet rechtstreeks, David Moyes en Louis van Gaal wrongen er zich nog tussen. Was het ook een succes, tot dusver, dat anderhalf jaar bij United? Het is hoe u het bekijkt.

Er waren vorig seizoen prijzen, én de kwalificatie voor de Champions League. Maar: Moyes en Van Gaal wonnen in seizoenen waarin ze ‘mislukten’ wel 19 competitieduels. Mourinho in zijn eerste bij United slechts 17. Maar liefst 15 keer moesten de fans genoegen nemen met een gelijkspel. Thuis was het vaak doffe ellende.

Dit seizoen is United de best of the rest, op ruime afstand van de stadsgenoot die alles domineert, ook in de statistieken, zowel de individuele als die van de ploegen.

Top vijf van balbezit (ok, dat zegt niet alles, als Bölöni met twintig procent balbezit voor Antwerp een wedstrijd kan winnen, zal hij het niet laten): geen United in de top vijf. Wel City, met 66,4 procent gemiddeld.

Top vijf van de schoten op doel: geen United. Wel Liverpool (17,9 gemiddeld), net voor City (17,8) en Tottenham (17,6).

Accuraatheid van de passes? Geen United in de top vijf, zelfs Arsenal doet beter en die staan pas zesde. Alleen in het aantal luchtduels zit United bij de beste drie in Engeland. En in de stand, allicht is het dat wat telt. Het zijn ook niet toevallig de verdedigers (Valencia, Young, Smalling) die geregeld bij de uitblinkers zijn en scoren in de teams van het jaar. Scoren deed ook Romelu Lukaku, in zijn eerste maanden dit seizoen, maar inmiddels is de regelmaat van Harry Kane véél groter.

Hij kreeg zijn versterking én zijn contract. Aan Mourinho om de lijn in zijn tweede jaar nu door te trekken. De titel is weg, de finale van de ligabeker gaat tussen City en Arsenal. Rest: CL (volgende ronde tegen Sevilla) én FA Cup (vanavond uit bij Yeovil in de vierde ronde). Tot spijt van wie hem niet graag heeft. Het Theatre of Dreams zal nog een tijdje Theatre of Conflicts blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier