José Riga is de nieuwe T1 van Standard

© Belga

Het is Roland Duchâtelet zelf die de nieuwe hoofdtrainer koos.

Het is Roland Duchâtelet zelf die de nieuwe hoofdtrainer koos. Een naam is José Riga – hij wordt eind juli 54 – niet. Als speler was Wezet (waar hij van 1974 tot 1985 voetbalde, eerst in eerste provinciale, later in vierde klasse) zijn top. Als hoofdtrainer was zijn sterkste kunstje de promotie met Bergen in 2006, waar hij belandde nadat hij van 2003 tot 2005 bij Standard assistent was van Dominique D’Onofrio.

Hij kneedde er een moeilijke kleedkamer tot een goed functionerend geheel, zonder dat hij zijn stem moest verheffen. Bergen speelde modern, aanvallend voetbal, zijn trainingen heetten gevarieerd en goed te zijn, tot hij in januari 2008 moest vertrekken.

Met zijn spelers heeft Riga bij voorkeur een volwassen contact. Het is geen schreeuwer, geen trainer die druk staat te doen voor zijn dug-out, maar een normaal mens, die verstandig praat over voetbal, en net omwille van de rust die hij uitstraalt en de sérieux die hij etaleert als het om het vak gaat, de job bij Standard krijgt.

Tot vorige week zag het er naar uit dat Riga gewoon trainer zou blijven bij tweedeklasser Wezet. Vorig seizoen voerde hij de tweedeklasser die samen met Heist het kleinste budget hanteerde, naar een vijfde plaats.

Riga’s assistenten zijn Peter Balette (ex-hulptrainer bij Club Brugge) en keepertrainer Hans Galjé die vorig seizoen al die functie bekleedde. Voor Siramana Dembele is geen plaats meer in de technische staf.

Technisch directeur wordt Jean-François de Sart die aldus een snelle comeback maakt nadat zijn vorig contract pas vorige maandag was beëindigd.

Met de nieuwe directeur van de Académie heeft Standard een door andere clubs begeerd man binnengehaald, nog een Vlaming. Michel Bruyninckx (als onderzoeker verbonden aan de KUL) onderzoekt het verband tussen hersenactiviteiten en beweging, geeft daarover lezingen aan binnen- en buitenlandse hogescholen en werkte met jeugd bij onder meer KV Mechelen, STVV, MVV, Anderlecht, Wezet en … Standard! (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier