Journalist L’Équipe: ‘Dit is het zwakste seizoen in de voorbije 25 jaar Ligue 1’

PSG-vedette Angél Dí Maria in actie tegen Caen, één van de revelaties in de Ligue 1. © BELGAIMAGE

Met Caen, Nice en voornamelijk Angers staan er drie verrassende namen in de top vijf van de Ligue 1. Vincent Duluc, analist van L’Équipe, vindt dat geen goede zaak.

Paris Saint-Germain freewheelt naar een vierde landstitel op rij. Halfweg de competitie tellen de hoofdstedelingen 19 punten meer dan de tweede uit de rangschikking, AS Monaco. Met daarbovenop een doelpuntensaldo van +39 en met Zlatan Ibrahimovic (15 goals) en Ángel Di María (9 assists) twee leiders in de individuele klassementen.

Falen van topclubs

Het voedt de kritiek dat PSG, sinds 2011 in handen van Qatar Sports Investment, de Franse competitie uitholt. Toch verdedigt Vincent Duluc, auteur en gerenommeerd journalist van de Franse sportkrant L’Équipe, hun beleid. “Ten eerste zorgen zij er met hun grote namen voor dat de Ligue 1 in de rest van Europa aandacht krijgt”, start hij zijn betoog. “Bovendien zit er wel degelijk een visie achter hun transferbeleid. De voorbije jaren bleef de ploeg grotendeels ongewijzigd. Deze zomer kwamen enkel doelman Kevin Trapp en Ángel Di María erbij.”

Dat het kampioenschap nu al beslecht lijkt, vindt de Franse journalist dan ook niet de fout van de Parijzenaars, eerder die van de rest. “Vorig seizoen bewees dat er van competitievervalsing geen sprake kan zijn. Marseille pakte toen de herfsttitel, Monaco herleefde en Lyon streed tot de 36e speeldag mee voor de titel. Het is maar door hun falen dat PSG er dit seizoen zo bovenuit torent”, oordeelt Duluc.

Liever cinema dan avondje Angers

En dus komt het ‘verweer’ uit onverwachte hoek. Zo verbaast promovendus Angers met een voorlopige derde stek. Geen goede zaak, vindt Duluc. “Angers speelt geen voetbal, ze speculeren enkel op de counter. In eigen huis hebben ze zeven keer gescoord in tien thuiswedstrijden, waarvan vijf keer uit stilstaande fase. Voor de fans van Angers wellicht leuk, maar voor de neutrale kijker een nachtmerrie. Ik ga liever een avondje naar de cinema.”

Dan heeft de neutrale voetbalfan in Frankrijk meer aan die andere twee revelaties: Caen en Nice. Duluc: “Caen heeft in het offensieve compartimenten enkele leuke voetballers: spelverdeler Julien Féret en spits Andy Delort.” Een andere titularis in dat team is Jonathan Delaplace, ex-Zulte Waregem. “Een vrij complete middenvelder, maar geen sleutelfiguur in die ploeg”, weet Duluc. Ook invaller Jeff Louis (ex-Standard) heeft een verleden in de Belgische competitie.

De knappe prestatiecurve van OGC Nice, met +9 het tweede beste doelpuntensaldo na PSG, is iets minder opzienbarend. Nice geldt al enkele jaren als een goede middenmoter en met Hatem Ben Arfa haalden ze afgelopen zomer een grote naam in huis. “Ben Arfa speelt een sterke eerste seizoenshelft”, zegt Duluc. “En ze hebben een van de beste spitsen van de Ligue 1: Valère Germain.

“Maar het algemene niveau van de wedstrijden is laag”, besluit de Franse commentator en sportauteur somber. “Dit is voorlopig het zwakste seizoen in de voorbije 25 jaar Ligue 1.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier