Jovanovic neemt het op voor Bölöni

© Belga

Het Servische woelwater Milan Jovanovic verruilt Standard voor FC Liverpool aan het einde van het seizoen. In Sport/Voetbalmagazine blikt hij terug op de voorbije vier seizoenen.

S/VM: Er is dit seizoen bij Standard veel misgelopen. Laszlo Bölöni heeft veel kritiek gekregen…
Jovanovic: “Dat heb ik ook gemerkt ja. Wanneer Bölöni weg was, waren ze plots daar met hun kritiek. Ik heb de indruk dat er een soort anti-Bölönisfeer is gecreëerd die hen achteraf goed uitkwam.

Toen Laszlo nog stevig in het zadel zat, was ik de enige die tegen hem durfde in te gaan. Er werd wel eens gezegd dat Bölöni een soort vaderfiguur voor me was, maar ik was het wel die telkens met hem in discussie ging, terwijl anderen er maar stilletjes bij zaten. Dat noem ik ‘karakter hebben’.

Op het moment dat Bölöni – figuurlijk gesproken – op de grond lag, stonden die stille jongens plots op om hem verder af te maken. Plots kwam de kritiek op Bölöni van alle kanten. Daar hou ik niet van. Ik ben een einzelgänger die niet meezingt op de tonen van andermans liedjes.”

Je gaat nu toch niet zeggen dat alles perfect was op het einde van het tijdperk Bölöni?

“Zeker niet. Ik wil twee dingen zeggen. Het eerste is dat Standard nooit opnieuw kampioen van België zou zijn geworden zonder Michel Preud’homme. Na 25 jaar wachten, was Michel de juiste man op de juiste plaats.”

“Ik heb veel aan Preud’homme te danken, maar – en dat is het tweede wat ik wil zeggen – je kunt niet ontkennen dat Bölöni de meest succesrijke Standardtrainer van de recente geschiedenis is.”

Dat zijn forse uitspraken…
“Ik hield van Bölöni en ik hou eigenlijk nog steeds van hem. Net zoals van Preud’homme. Bölöni won een titel, twee supercups, verbaasde in de Champions League en verraste in de Europa League. Als je dat afzet tegen de prijzenkast van Standard, dan is dat een enorme verwezenlijking.”

“Ik wil toch ook even zeggen dat Bölöni niet profiteerde van het werk van Preud’homme. Hij heeft het verder gezet, verbeterd. Op tactisch vlak heeft Laszlo ons allemaal enorm veel bijgebracht. Het zou dom zijn om dat te ontkennen.”

“Bölöni heeft het deksel op de neus gekregen. Dat overkomt elke trainer wel een paar keer in z’n carrière. Al is hij dan vertrokken, ik zal hem niet vergeten. Waarmee ik niet wil zeggen dat alles perfect was, maar de spelers zijn daar medeschuldig aan.”

“Dat we niet op verschillende fronten konden strijden, heeft dan weer te maken met het feit dat het budget van Standard daar simpelweg te klein voor is.”

(Pierre Bilic)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier