Jupp Heynckes: zelden gewaardeerd

© IMAGEGLOBE

Jupp Heynckes plaatste zich met Bayern München voor de Champions Leaguefinale op 19 mei. Maar wie is de Duitse trainer nu precies?

Josef Heynckes (66), veelal Jupp genoemd, was een uitstekend voetballer in de jaren 60 en 70. De Duitser speelde 14 seizoenen in de Bundesliga en droeg clubliefde hoog in het vaandel. Hij voetbalde drie jaar voor Hannover, de rest van zijn spelersloopbaan verdedigde hij de kleuren van Borussia Mönchengladbach, zijn geboortestad.

Heynckes was tevens een van de meest befaamde spitsen in de Duitse geschiedenis. Hij speelde in totaal 385 competitiewedstrijden waarin hij 220 keer de netten deed trillen. Jupp voetbalde ook een leuke prijzenkast bij elkaar: 4 titels, 1 beker en 1 UEFA Cup.

Bayern München: deel 1

Als trainer was Heynckes minder honkvast. Uiteraard begon hij als coach in zijn thuisstad Mönchengladbach. Op 33-jarige leeftijd komt hij er aan het roer. Die Fohlen vallen in de acht jaar onder het bewind van Don Jupp slechts een keer buiten de top drie, maar prijzen pakken lukt niet. De coach verlaat het nest in 1987 om aan de slag te gaan bij het grote Bayern München.

Daar pakt hij in vier seizoenen twee titels. Het seizoen 1991-1992 verloopt echter niet naar wens en Heynckes wordt afgedankt. Manager Uli Hoeness noemt het ontslag achteraf de grootste fout in zijn carrière.

De Duitse coach trekt zich daarna bijna een jaar terug uit het voetbal en gaat dan aan de slag bij Athletic Bilbao. Hij leidt de Basken van de degradatieplaatsen naar een plaats in de subtop, waardoor het Europees voetbal afdwingt. Na twee seizoenen Spanje keert Heynckes terug naar zijn thuisland, waar hij een miserabel seizoen kent bij Eintracht Frankfurt.

CL met Real Madrid

Jupp trekt dan maar opnieuw naar Spanje en met bescheiden middelen boekt hij goede resultaten bij Tenerife.

Een grote transfer is in de maak: Heynckes stapt in 1997 over naar Real Madrid, maar kent daar geen goed seizoen. De club wordt snel uitgeschakeld in de Copa en in de competitie eindigt het pas vierde. Real wint wel de Champions League. Heynckes wordt echter bedankt voor bewezen diensten en mag opnieuw op zoek naar een nieuwe werkgever.

Bij achtereenvolgens Benfica, opnieuw Bilbao en Schalke 04 is de waardering voor Heynckes niet enorm groot. Ondanks het feit dat de Duitser met een volledig nieuw elftal het steeds meer dan degelijk doet, verlengt geen van de drie clubs zijn contract aan het einde van het seizoen.

Om gezondheidsredenen besluit hij zich anderhalf jaar terug te trekken uit het voetbal.

Bayern München: deel 2

Mönchengladbach werd de eerste club van zijn tweede trainerscarrière, maar na amper 7 maanden gaf hij er de brui aan. In 2009 wordt hij interim-trainer bij Bayern München. Hij leidt de ploeg naar de tweede plek, maar zoekt alweer nieuwe oorden op: bij Leverkusen blijft hij twee jaar.

Begin dit seizoen keert hij terug naar München. Met een relatief smalle kern, Heynckes gebruikte amper 20 spelers in de Bundesliga, werd zijn team vorige week vice-kampioen. Hij oogst vooral lof voor de manier waarop hij met de sterren in zijn elftal omgaat. Er mag al eens gelachen worden, onder voorganger Louis Van Gaal was dat minder het geval.

In de finale van de Champions League zal Heynckes in ieder geval niet het record van Raymond Goethals verbreken. De Belgische coach won de trofee immers met Olympique Marseille op 71-jarige leeftijd. (BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier