Jürgen Klopp: straks onsterfelijk bij Liverpool?

Jürgen Klopp © BELGAIMAGE

De excentrieke vijftigjarige Duitse manager krijgt in de CL-finale tegen Real Madrid de kans om de Reds nog eens een prijs te bezorgen.

Komende zomer zullen de Senegalese sprintbom Sadio Mané (26) en de Braziliaanse aanvaller Roberto Firmino (26), wiens overeenkomsten tussentijds werden opengebroken tot respectievelijk 2021 en 2022, zeker niet gratis vertrekken op Anfield Road. Het is duidelijk een signaal dat de blikvangers, samen met de Egyptische topschutter Mohamed Salah, uit het basiselftal van Jürgen Klopp nog lang niet van plan lijken om het nóg hogerop te gaan zoeken na het WK in Rusland.

‘Erg cool’, zo luidde het laconieke en typische antwoord van Klopp. ‘We moeten proberen op deze weg door te gaan. Momenteel is elke speler op de hoogte van onze toekomstplannen. Roberto zal zeker niet de laatste zijn die meegaat in dit verhaal.’

Een fenomeen, zo wordt Klopp aan de Mersey al genoemd. Na de CL-finale in 2013 (die werd verloren tegen eeuwig concurrent Bayern München) en de twee Bundesligatitels met Borussia Dortmund vertaalde de oud-rechterverdediger van toenmalig tweedeklasser FSV Mainz 05 zijn Volgassfussball naar Full Throttle Football bij Liverpool. Door zijn enthousiaste coaching bereikten de Reds voor het eerst in elf jaar de finale van het kampioenenbal. Titelhouder Real Madrid wacht op 26 mei in Kiev als tegenstander.

Bij zijn voorstelling in 2015 stelde Klopp zich voor als The Normal One, een knipoog naar Manchester Unitedmanager José Mourinho, die zich bij Chelsea ooit zelf bestempelde als The Special One. De flegmatieke Duitser wilde dat Liverpool weer aanknoopte met zijn succesrijke verleden, want het is ondertussen 28 jaar geleden dat de club zijn laatste titel in de Premier League pakte. Klopp wilde dat die obsessie verdween en snel plaats maakte voor concrete actie.

Een opvallende dynamiek koppelt Klopp aan energie op Anfield Road. Zijn authenticiteit gaan gepaard met emotionele opwellingen, door zijn opvliegende karakter slaagt hij er in zijn spelers naar een maximaal rendement te loodsen. Spektakelvoetbal is het resultaat, vaak met veel doelpunten door de nog altijd gammel acterende verdediging. Pas sinds de recordaankoop van de Nederlandse international Virgil van Dijk, die in december voor 84,5 miljoen euro overkwam van Southampton, keerde in die sector wat de stabiliteit terug.

Klopp staat bekend om zijn hechte band met zijn profs. ‘Een trainer die niet van zijn spelers houdt, kan geen goede coach zijn’, zo formuleerde hij het ooit eens met zijn retorisch talent. Twee brillen sneuvelden al bij innige omhelzingen met spelers tijdens zijn loopbaan als uitgesproken zenuwpees langs de zijlijn. Zeven jaar coach bij Mainz, waar hij ook elf seizoenen voetbalde, zeven seizoenen bij Dortmund, het kan tellen. Maar op de drempel van misschien wel zijn meest opvallende prestatie ooit raakte dan weer bekend dat zijn vaste adjunct en tactisch brein Zeljko Buvac (56) ‘om persoonlijke redenen’ niet meer tot de staf behoort. Omdat de Bosniër zijn eigen vleugels wou uitslaan en zijn kans wil gaan bij Arsenal na een toenadering door de nieuwe chefscout Sven Mislintat. Klopp reageerde echter furieus dat hij daar niet van op de hoogte werd gebracht. Deze onverwachte breuk krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier