Juventus wipt Real uit Champions League na 1-1

© AFP

Real Madrid, de favoriet, zat lange tijd op rozen, maar een tegendoelpunt van Alvaro Morata maakte dat Juventus Turijn zich plaatste voor de finale van de Champions League. In juni zal Juventus het opnemen tegen Barcelona.

Juventus, bijgenaamd “de oude dame”, en inderdaad met een spelersgroep die ouder is dan andere, had vorige week op eigen veld met 2-1 van Real gewonnen. Alvaro Morata, overgekomen van Real, maakte toen een van de doelpunten voor zijn nieuwe club.

Real had op eigen veld aan een 1-0 genoeg om de finale te bereiken. In de 23ste minuut leek het zover.

Giorgio Chiellini kwam te driest in en James Rodriguez ging graag neer. De volgens velen licht toegekende strafschof werd omgezet door Cristiano Ronaldo: 1-0. Real zat op rozen.

Maar Morata besliste er na de rust anders over. Real-doelman Casillas wist de bal niet ver genoeg te klaren, Morata controleerde met de borst en schoot met zijn linkervoet binnen.

Hand en tand

Juventus stond virtueel in de finale en verdedigde de gelijke stand met hand en tand. Het slaagde er zelf ook nog één keer in om te dreigen, maar Casillas pakte uit met een schitterende redding op de plaatsbal van Claudio Marchisio.

Real moest vol aan de bak en kreeg via Bale nog twee goede kansen. Maar de Welshman miste de mogelijkheden en haalde zich de woede van de Real-supporters op de hals. De Spanjaarden drukten Juventus terug op de eigen helft, maar uitgespeelde kansen bij elkaar voetballen lukte niet meer.

Juventus voorkomt een Spaanse finale, en neemt het op zaterdag 6 juni op tegen FC Barcelona. Die finale gaat door in Berlijn.

Voor Juventus is het de eerste Champions Legue-finale sinds 2003. Daarin moest het toen na strafschoppen de beker aan AC Milaan laten. De club won de Europa Cup I wel in 1985 en 1996.

Met zijn strafschopgoal komt Ronaldo weer gelijk in de doelschuttersstand met Lionel Messi. Ze hebben dit seizoen allebei 10 doelpunten gemaakt in de Champions League, en 77 CL-doelpunten in de loop van hun carrière.