Kampioenenmaker van RB Salzburg voert Mönchengladbach naar kop in Bundesliga

Marco Rose leidde Mönchengladbach verrassend naar de leiderspositie in de Bundesliga. © Belga Image

Borussia Mönchengladbach staat op kop in de Bundesliga. De Oostenrijkse kampioenenmaker Marco Rose doet de eigen aanhang dromen van 1977.

In twee seizoenen bij RB Salzburg toonde coach Marco Rose, een 43-jarige oud-verdediger, dat hij een abonnement heeft op de eerste plaats. Want in maar liefst 51 van de in totaal 68 speeldagen voerde Rose – die de stiel leerde van Jürgen Klopp en Martin Schmidt – de stand aan. En bij de tweede interlandbreak in de Bundesliga staat zijn Borussia Mönchengladbach op kop. Voor de verplaatsing naar Union Berlin op de twaalfde speeldag tellen die Fohlen vier punten voorsprong op RB Leipzig, Bayern München en het verrassende SC Freiburg.

Niemand begreep goed waarom Max Eberl afgelopen zomer Dieter Hecking wisselde, na een hoopgevende vijfde plaats. Maar de sportief directeur besefte dat een nieuwe impuls nodig was, wat met de blitzstart wordt bevestigd. Met een winnaarstype als Rose ruilde Gladbach zijn balbezitspel in voor een speelstijl met bijzonder veel dynamiek, aan een hogere intensiteit en via agressieve pressing. Het leidt tot spectaculair, attractief en succesvol voetbal. En doet de eigen fans terugdenken aan 1977, toen Udo Lattek de kampioenenschaal mocht omhoog steken. ‘In de kleedkamer is de titel nog niet ter sprake gekomen’, beweert 28-voudig Duits international Matthias Ginter (25).

Rose liet de ploeg een versnelling hoger schakelen, waarbij hij zich baseert op een aantal belangrijke parameters. Collectief minstens 120 kilometer lopen en per duel ook ongeveer 200 sprints afleggen. De Franse spits Marcus Thuram (22), betrokken bij tien goals in de laatste zeven Bundesligaduels, draaischijf Patrick Hermann (28), aanvaller Breel Embolo (22) of de flankverdedigers Stefan Lainer (27) en Ramy Bensebaini (24, ex-Lierse) stijgen boven zichzelf uit. En dat er amper 11 tegengoals werden geslikt, heeft veel te maken met de meerwaarde van de Zwitserse doelman Yann Sommer (30), die maar liefst tachtig procent van de schoten op doel pareert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier