Kan Athletic Bilbao Barcelona kloppen?

Athletic Bilbao © Reuters

Nee, lijkt het antwoord op die vraag te zijn. Alles wijst erop dat Barça straks zijn 27e Spaanse beker de lucht in mag steken.

Barça pakte dit seizoen al voor de 23e keer de titel in de Primera Division en kan zijn seizoen nog extra glans geven door de Copa del Rey te winnen.

Daarvoor moet het wel Athletic Bilbao opzijzetten. Athletic eindigde zevende in de competitie en is, door de winst van Sevilla in de Europa League, daarmee al zeker van deelname aan de Europa League.

De Spaanse voetbalbond lijkt Barcelona alvast een handje te willen helpen, want de finale wordt gespeeld in Camp Nou. Normaal gezien zou de clash gespeeld worden in Santiago Bernabeu, maar Real Madrid bedankte vriendelijk.

Bekerspecialisten

Beide teams zijn echte bekerspecialisten. Recordhouder Barcelona won de Copa del Rey al 26 keer en Athletic mocht de Spaanse cup al 24 keer in de lucht steken.

In 2012 namen ze het ook al tegen elkaar op in de bekerfinale die toen met 0-3 gewonnen werd door Barça. Tijdens de competitie speelden beide ploegen al twee keer tegen elkaar en twee keer trokken de Catalanen aan het langste eind (2-0 en 2-5).

Baskenland only

Athletic Bilbao is een Baskische ploeg en heeft een opmerkelijke filosofie. Het elftal bestaat uitsluitend uit Baskische spelers die uit de eigen opleiding komen of die ze transfereerden.

Ondanks de beperkte poel waaruit ze spelers kunnen rekruteren haalt Athletic mooie resultaten. In het seizoen 2011-2012 speelden ze nog de finale van de Europa League. De ster van het elftal van Ernesto Valverde is de al 34-jarige Aritz Aduriz die tijdens de competitie 18 keer wist te scoren.

Enrique vs Valverde

De huidige coach van Barcelona is oud-speler Luis Enrique, maar het had geen haar gescheeld of Ernesto Valverde, de coach van Athletic Bilbao, zat op de bank bij de landskampioen.

Valverde speelde tijdens zijn spelersloopbaan ook enkele jaren bij Barcelona en was in 2014 de topkandidaat om Gerardo Martino op te volgen als coach van Barça. Barcelona bood Valverde vorige zomer een contract aan, maar de Spaanse coach ging niet op het aanbod in omdat hij nog een lopend contract had bij Athletic Bilbao.

De Catalanen stelden dan maar tweede keus Luis Enrique aan als trainer van de hoofdmacht. Enrique zal zaterdag ongetwijfeld willen bewijzen dat hij de juiste man op de juiste plaats is. (MDL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier