Kan PSV de Nederlandse titel nog mislopen?

© VI Images / Tom Bode Multimedia

De club uit Eindhoven telt na 21 van de 34 speelrondes in de Eredivisie zeven punten voorsprong op het jeugdige Ajax van coach Erik ten Hag.

Zou het nog kunnen? Nee toch! Dat is de meest gehoorde opmerking bij onze noorderburen als er wordt gesproken over de race naar de titel in de Eredivisie. Zeker als je de naakte cijfers er even bijhaalt. PSV verloor nog maar tweemaal (kansloos tegen Heerenveen en Ajax) en speelde een keer gelijk (met pech bij FC Groningen) met een doelpuntensaldo van 57-22, Ajax zit al aan drie nederlagen en evenveel draws, met 59 goals en 18 treffers tegen.

Verder is het opvallend dat de club uit Eindhoven al 21 opeenvolgende thuiszeges liet optekenen, waarmee Phillip Cocu het record evenaarde dat in 1987 werd neergezet door Guus Hiddink. De meest succesvolle periode uit de clubgeschiedenis, met zes kampioenschappen in amper zeven seizoenen, waarvan drie onder Hiddink.

Spontaan denk je dan terug aan Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Wim Kieft, Berry van Aerle én Erik Gerets, die tussen 1985 en 1992 uitgroeide tot een echt boegbeeld van de voormalige lampenclub.

Tegenwoordig is het niet zo eenvoudig om spontaan namen op te noemen, ook al springt er met de Mexicaanse scoremachine Hirving Lozano (samen met Feyenoorder Steven Berghuis topschutter in de Eredivisie met twaalf doelpunten na 21 duels) eentje met kop en schouders bovenuit.

PSV heeft de afgelopen maanden iets onwrikbaars. Prachtig en spectaculair voetbal legt het team van Cocu niet op de mat, maar qua puntengewin kan er niks worden aangemerkt. Ze beleven een seizoen waarin alle puzzelstukjes plots in elkaar passen. Drie zeges werden er bijvoorbeeld geboekt in de slotminuten tegen FC Twente, bij PEC Zwolle en Heracles. ‘Je speelt tot er wordt gefloten,’ beweert Cocu, die positief gestemd is over die kracht, het geloof in eigen kunnen én het uithoudingsvermogen van zijn ploeg.

Topsport gaat enkel om winnen of verliezen. De rest is een kwestie van smaak

Toon Gerbrands

PSV ligt dus op koers voor het derde kampioenschp in vier seizoenen. Puur theoretisch zou het kunnen dat de titelmatch tegen Ajax valt, half april in het eigen stadion. Algemeen directeur Toon Gerbrands wil met zo’n scenario geen rekening houden en waarschuwde de critici, die PSV afschilderen als bedroevende kampioen. ‘Topsport gaat enkel om winnen of verliezen. De rest is een kwestie van smaak.’

Op het eerste zicht heeft PSV een kwalitatief minder sterke spelerskern dan vorig seizoen. Doelman Jeroen Zoet (27) zorgt voor rust en stabiliteit, middenvelder Jorit Hendrix (22) geldt als nuttige balafpakker, naast hem scoort Marco van Ginkel (25, al goed voor tien goals) veel, heb je dribbelaar Lozano en staat ook het vizier van spits Luuk de Jong (27) weer op scherp.

Een ferme prestatie is het van Cocu om met dit (beperkte) spelersmateriaal kampioen te worden, in de wetenschap dat er in augustus (middenvelder Davy Pröpper, naar Brighton & Hove Albion) en januari (spits Jürgen Locadia, richting Brighton & Hove Albion) nog twee sterkhouders vertrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier